Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού- Λίμνη Κάρλα

  Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016,  τα τμήματα της Δ΄ Τάξης, στα πλαίσια του προγράμματος «Νερό, πηγή ζωής», επισκεφθήκαμε τη λίμνη Κάρλα. Ο κύριος Γκανάτσιος μας ξενάγησε στη λίμνη και  είδαμε από κοντά τον σπουδαίο αυτό υδροβιότοπο, καθώς και τα πουλιά που ζουν αυτή την εποχή εκεί.



 
 Στη συνέχεια, πήγαμε στον Βυζαντινό ναό Αγίου Νικολάου στα Κανάλια που είχε άμεση σχέση με τη λίμνη Κάρλα. Ο ιερέας  μίλησε στους μαθητές και  έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τον ναό.



 


Τέλος, επισκεφτήκαμε το μουσείο που αφορά τον Λιμναίο Πολιτισμό της λίμνης Κάρλας. Οι μαθητές είδαν από κοντά μακέτες της λίμνης του παρελθόντος και της σημερινής εποχής και είχαν την ευκαιρία να επισημάνουν τις διαφορές. Επίσης, είδαν τις καλύβες των ψαράδων, τη βάρκα με την οποία ψάρευαν, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν και το μέρος που διατηρούσαν τα ψάρια. Στο τέλος, παρακολούθησαν μια προβολή, απ’ την οποία πήραν πολλές πληροφορίες για τη λίμνη Κάρλα, για τα είδη των πουλιών και των ψαριών που ζούσαν εκεί, για τους ψαράδες και για τις συνέπειες της αποξήρανσής της.



 


 
 


 

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η Γ΄ τάξη στο ΄΄Βασδέκειο΄΄


Στα πλαίσια του προγράμματος <<γνωρίζω τη γειτονιά μου>>, οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης,  στις 18/02/16, επισκέφθηκαν το ΄΄Βασδέκειο΄΄. Ξεναγήθηκαν στο χώρο, έπαιξαν, έτρεξαν και ενημερώθηκαν για τις χρήσεις του (πολιτιστικές και αθλητικές). Έμαθαν από πού πήρε το όνομά του και πώς τιμούνται οι άνθρωποι που διακρίνονται στον αθλητισμό και σε άλλες μορφές τέχνης.
Τέλος, πήραν συνέντευξη από ανθρώπους που αθλούνταν εκεί και οι περισσότεροι ήταν ευχαριστημένοι που έχουν τόσο κοντά έναν αθλητικό χώρο.

 
 
 
 
 

Ενημέρωση σχετικά με την εποχική γρίπη.


Θέμα : Ενημέρωση σχετικά με την εποχική γρίπη.

Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση της εποχικής γρίπης, συστήνονται στις σχολικές μονάδες οι ακόλουθες οδηγίες με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσής της:

1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν σε χώρο, όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

2. Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
  • Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
  • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές σχολικών μονάδων να ενημερώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων).




ΘΕΜΑ: «Λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της Εποχικής Γρίπης 2015- 2016»

Σχετ.:
1. Η υπ’ αρ. πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.81918/26-10-2015 Εγκύκλιος «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2015-2016 – Αντιγριπικός εμβολιασμός.» (ΑΔΑ: 7Θ7Θ465ΦΥΟ-Α9Π)
2. Η υπ’ αρ. πρωτ. Υ1/Γ.Π.οικ.3460/15-1-14 Απόφαση «Δωρεάν διάθεση αντιικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία». ΑΔΑ: ΒΙΨΟΘ-8ΔΗ.
3. Η υπ’ αρ. πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.6893/28-1-2016 Εγκύκλιος «Δωρεάν διάθεση αντιικών φαρμάκων» (ΑΔΑ: 6ΓΣΘ465ΦΥΟ-Π0Χ)
4. Το υπ’ αρ. πρωτ.οικ.1704/ 28 -1-16 έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ
5. H από 1-2-2016 ευρεία Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της γρίπης

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην πλειονότητά τους είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη και δεν έχουν εμβολιασθεί. Επειδή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων, τονίζονται εκ νέου τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης, ως ακολούθως:

Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.


Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια

4. Νευρομυϊκά νοσήματα

5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

6. Λεχωίδες

7. Θηλάζουσες

8. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2

9. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

11. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

12. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Γ. Η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Υπενθυμίζουμε ότι η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμα και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www.keelpno.gr.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την σχετ.3 εγκύκλιό μας, τα ιδιωτικά φαρμακεία που δε διαθέτουν ικανό απόθεμα αντιικών φαρμάκων δύνανται να χορηγούν με απλή ιατρική συνταγή δωρεάν στους ασθενείς τα αντιικά φάρμακα οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στη ανωτέρω σχετ.2 Απόφαση. Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται ειδική συνταγή για χορήγηση των ανωτέρων αντιικών φαρμάκων.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Την Παρασκευή 4/02/16, ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας, μέσα σε φιλικό κλίμα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα σε κοσμική ταβέρνα του Βόλου.
Η τυχερή της βραδιάς ήταν η δασκάλα Κοπάνου Νίκη.

Σχολικός Εκφοβισμός

Τη Δευτέρα 15/03/16, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης "Πρόταση  Ζωής", οργάνωσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, ομιλία-συζήτηση με θέμα:
Σχολικός Εκφοβισμός-Χαρακτηριστικά, αίτια και τρόποι αντιμετώπισης.
 Ομιλήτριες της ημερίδας ήταν η κυρία Μπακατσέλου Μαίρη (ψυχολόγος) και η κυρία Πετροπούλου Γιούλη (κοινωνιολόγος).Το θέμα επίσης προσεγγίστηκε μέσα από βιντεοπαρουσιάσεις και βιωματικές δράσεις.

 



 

 






σελιδοδείκτες για τον εκφοβισμό (κατασκευές των μαθητών)
 

Στους συμμετέχοντες στο τέλος,  προσφέρθηκε καφές από το Σύλλογο Διδασκόντων.


 

Τα ζώα της στεριάς και της θάλασσας.


Τα παιδιά του τμήματος Β2 κατά τη διάρκεια των μηνών Οκτώβρης 2015-Ιανουάριος 2016, πραγματοποίησαν το πρόγραμμα «Τα ζώα της στεριάς και της θάλασσας».
Ξεκίνησαν λαμβάνοντας κάποιες γενικές γνώσεις σχετικές με τα ζώα από το βιβλίο της Β΄ Δημοτικού «Εμείς κι ο κόσμος».
Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε 5 ομάδες. Η κάθε ομάδα ανέλαβε να συλλέξει πληροφορίες για δύο ζώα που ανήκουν σε μία από τις παρακάτω ομάδες: 1) πτηνά,   2) τετράποδα,   3) έντομα,  4) ψάρια,  5) ερπετά.
Το επόμενο βήμα ήταν η επιλογή και καταγραφή των σημαντικότερων πληροφοριών  που χαρακτηρίζουν τα ζώα που επέλεξαν. Στη συνέχεια έγινε στην τάξη η παρουσίαση για το κάθε ζώο, που τη συνόδευε συζήτηση καθώς οι μαθητές έθεταν ερωτήσεις στα μέλη της ομάδας που παρουσίαζε κάποιο ζώο.
Με το τέλος των παρουσιάσεων τα παιδιά είχαν αποκτήσει γνώσεις για δέκα ζώα που ζουν στην Ελλάδα, τα ζωγράφισαν, έφεραν σχετικά τραγούδια, ποιήματα ή και αινίγματα, διάβασαν παραμύθια του Αισώπου και έφτιαξαν κολάζ παρουσιάζοντας μέρος του υλικού που συγκέντρωσαν.
Ακόμη αφού αρχικά συνέθεσαν την ταυτότητα του κάθε ζώου στην τάξη, στη συνέχεια με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού των ΤΠΕ, Γιώργο Ζαμπέτογλου, έφτιαξαν τις ίδιες καρτέλες-ταυτότητες για το κάθε ζώο σε ηλεκτρονική μορφή.
Τελειώνοντας είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις σχετικές με το θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν. Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο Εντομολογικό Μουσείο Βόλου .Εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν μια πλούσια συλλογή από έντομα (κυρίως πεταλούδες) προερχόμενες από διάφορα σημεία του πλανήτη.
Η δεύτερη επίσκεψη ήταν στο ΚΔΑΠ Νεάπολης όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Τα ζώα της Ελλάδας».
Οι παραπάνω επισκέψεις έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στα ζώα αλλά και να συνδέσουν με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο τις νέες πληροφορίες με αυτές που είχαν ήδη αποκτήσει στην τάξη.






 
Ταυτότητα     ζώου

 
Όνομα        θηλυκού:     αγελάδα 
 Όνομα      αρσενικού:  Ταύρος    Βόδι  
 Όνομα     μικρού  : μοσχάρι
Οικογένεια: Τετράποδα,       Θηλαστικό. Κατοικίδιο
 
Χρησιμότητα:    Μας     δίνει  γάλα   και   κρέας.
Τροφή : Φυτοφάγο. Τρώει    την    τροφή    αμάσητη  
και    μετά       την    ξαναμασάει.
Πώς    πολλαπλασιάζεται:       Γεννά    1     μικρό     κάθε    χρόνο
Εχθροί:    Σαρκοφάγα     ζώα




 

Όνομα. Αετός

Οικογένεια. Αρπακτικό   πουλί

Τροφή.  Σαύρες, φίδια,  ποντικοί, λαγοί,  χελώνες

Βαρος.  Περίπου  6 κιλά

Χαρακτηριστικά. Γυριστό  ράμφος,  κοφτερά  νύχια, άνοιγμα  φτερών  2, 5  μ.,  καλή όραση

 

Όνομα:   κουνούπι

Οικογένεια:     έντομο

 Τροφή:   νέκταρ  γύρη

Εχθροί:   αμφίβια  πουλιά

Πού  ζει:  σε  μέρη  που  υπάρχουν  στάσιμα  νερά

Χαρακτηριστικό : μακριά  προβοσκίδα  που  βγαίνει  από  το  στόμα  του

Πώς  πολλαπλασιάζεται : με  αυγά 

Χρήσιμες  πληροφορίες:  Το  θηλυκό  κουνούπι  τρέφεται  και  με  αίμα που  ρουφά  από  ανθρώπους   και  ζώα.

Το  κουνούπι  “Τίγρης”  μπορεί  να  μεταδώσει  σοβαρές  ασθένειες.

 


ΟΝΟΜΑ..Ξιφίας

Οικογένεια ψάρια

Μήκος Έως 4 μέτρα

Βάρος Έως 300 κιλά

Εχθροί καρχαρίας

Πού ζεί: Σε μεγάλο βάθος

Χαρακτηριστικό: Σχηματίζεται ένα ξίφος στο πρόσωπό του.
Τροφή: Τρέφεται με μικρά ψάρια, κυρίως τόνους.
                      Σ

Όνομα: Χελώνα   
Οικογένεια:  Ερπετό

Είδη : Χερσαία  θαλάσσια   υπό  εξαφάνιση    ζει  στις  όχθες   ποταμών

Πώς  πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι

Τροφή: φυτά ζώα που ζουν στη θάλασσα

Χαρακτηριστικό: το καβούκι τους

Χρήσιμη πληροφορία : Το χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη