Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης


 
31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης

Γιορτάστε την με τα παιδιά σας!

 

Μπορεί ο όρος αποταμίευση να ακούγεται σαν αστείο στην οικονομική φάση που όλοι βρισκόμαστε σήμερα, όμως μπορεί να γίνει οδηγός για τις επόμενες γενιές εάν φροντίσουμε να διδαχτούμε και να διδάξουμε την αξία της.

Για την ιστορία: Από το 1924 η 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, γιορτάζεται η μέρα της αποταμίευσης ως ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο.

Κάντε την αρχή, με έναν κουμπαρά
Εάν μέχρι σήμερα δεν είχατε πάρει κουμπαρά στο παιδί σας, ήρθε η μέρα που μπορείτε να το κάνετε. Πάρτε έναν κουμπαρά χωρίς κούμπωμα, τον οποίο θα πρέπει να σπάσετε για να πάρετε το περιεχόμενο του. Μάθετε το παιδί σας να αποταμιεύει το χαρτζιλίκι που του περισσεύει ή τα ψιλά που του αρέσει να «συλλέγει» όταν τα βρίσκει στο τραπέζι της κουζίνας. Εξηγήστε του ότι εάν μαζέψει αρκετά θα μπορέσει σύντομα να πάρει κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι και η ικανοποίηση του πως τα κατάφερε μόνος του θα είναι μεγαλύτερη.

Ο πρώτος αποταμιευτικός λογαριασμός
Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας στην τράπεζα και ανοίξτε ένα λογαριασμό για εκείνο. Βάλτε τα πρώτα λεφτά εσείς και μετά φροντίστε τα λεφτά που δίνουν συνήθως οι γιαγιάδες και οι παππούδες να πηγαίνουν εκεί, όπως και ένα συγκεκριμένο ποσό που μπορείτε να διαθέτετε εσείς κάθε μήνα, όσο μικρό κι αν είναι. Αυτά τα λεφτά εξηγήστε του πως θα του φανούν πολύ χρήσιμα όταν έρθει η ώρα να σπουδάσει.

Οικογενειακό ταμείο
Για να δείξετε ότι όλη οικογένεια συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, πάρτε ένα μεγάλο γυάλινο μπουκάλι, βάλτε το στην κουζίνα σας και εκεί βάζετε καθημερινά ότι ψιλά έχετε. Σκοπός είναι όταν μαζευτεί ένα καλό ποσό, να κάνετε κάτι όλοι μαζί, να πάτε να φάτε πίτσα, να πάτε στο Λούνα Παρκ ή ακόμα και μια μονοήμερη εκδρομή.

Για την αξία των χρημάτων
Οι υπερκαταναλωτικές τάσεις του παρελθόντος που σχεδόν όλοι είχαμε πρέπει να γίνουν η αφορμή για να δημιουργήσουμε νέους, πιο υπεύθυνους και πιο ευσυνείδητους ανθρώπους. Να τους μάθουμε ότι αξία δεν έχουν τα υλικά, αξία έχει να μπορείς να χρησιμοποιείς αυτά που έχεις για να γεμίζεις με εμπειρίες και να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Γιατί κανένα αυτοκίνητο και κανένα ρούχο δεν μπορεί να χτίσει την προσωπικότητα του και να τον κάνει  χρήσιμο, επιτυχημένο και πραγματικά ευτυχισμένο.




 

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

28η Οκτωβρίου 1940

Στις 27 Οκτωβρίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, έγινε η σχολική μας γιορτή στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Οι μαθητές της Δ΄ τάξης παρουσίασαν το χρονικό του Έπους του ’40 μέσα από θεατρικά δρώμενα, αφηγήσεις, τραγούδια, power point και βίντεο σχετικά με τα γεγονότα του πολέμου. Επίσης, αφηγήθηκαν γεγονότα από τα χρόνια της Κατοχής στον τόπο μας.

Έτσι πολεμήσαμε

Ενόψει της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, η Δευτέρα τάξη του σχολείου μας, επισκέφτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2016, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου. Παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα με τίτλο « Έτσι πολεμήσαμε». Σκίτσα και ζωγραφικοί πίνακες του στρατιώτη- ζωγράφου Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια μας και μας πρόσφεραν ένα μάθημα ιστορίας και την ευκαιρία να δούμε τον πόλεμο του 1940 από μια διαφορετική σκοπιά. Τα παιδιά παρακολούθησαν όλο το πρόγραμμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στο τέλος εκφράστηκαν καλλιτεχνικά, φτιάχνοντας το δικό τους κολάζ με πίνακες του ζωγράφου.

Γνωρίζουμε κτήρια της πόλης μας

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης στα πλαίσια της ενότητας , στο μάθημα της Γλώσσας για τα κτήρια επισκέφτηκαν «τα προσφυγικά» της Ν. Ιωνίας και πολλά κτήρια αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας της περιοχής. Επίσης, ξεναγήθηκαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, καθώς και στο χώρο του Μεταξουργείου, όπου έγινε ενημέρωση από τον υπεύθυνο του Μουσείου.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ε' ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΒΟΛΟΥ


               

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 τα δύο τμήματα της Ε' τάξης, επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου και ξεναγήθηκαν οι μαθητές/τριες στις τρεις αίθουσες του μουσείου. Η πρώτη αίθουσα με το όνομα ''Αίθουσα της Γης'' είχε ορυκτά γνωστά & άγνωστα στα παιδιά κι εκεί έμαθαν για την ιστορία του σύμπαντος και τις συνέπειες των ηφαιστείων & των σεισμών. Η δεύτερη ''Αίθουσα της Ζωής'' είχε πέτρινα απολιθώματα ψαριών, φύλλων & άλλων θαλάσσιων ζώων. Ακόμη είχε κομμάτια από σκελετούς Μαμούθ. Η τρίτη , ''Αίθουσα του Ανθρώπου'' είχε κρανία του πρώτου ανθρώπου (Αυστραλοπίθηκου- Λούσυ) , του Νεάντερνταλ & του Homo Sapiens (Σοφός Άνθρωπος). Οι μαθητές/τριες ενθουσιάστηκαν με όσα είδαν & άκουσαν και εξέφρασαν την επιθυμία να ξαναεπισκεφτούν μαζί με τους γονείς τους το μουσείο. Το κέρδος για τα παιδιά αλλά και για τις δασκάλες τους ,ήταν πολύ  μεγάλο & σημαντικό  απ' αυτή την επίσκεψη.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Παραδοσιακή Μουσική, από το χθες στο σήμερα


Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016, οι μαθητές-τριες της Α΄ τάξης, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παραδοσιακή Μουσική, από το χθες στο σήμερα». Η επιμέλεια, ο σχεδιασμός και η παρουσίαση του προγράμματος  έγινε από την μουσικοπαιδαγωγό κ. Καίτη Καραχάλιου. Σκοπός του προγράμματος ήταν μέσα από ένα ευχάριστο και δημιουργικό ταξίδι μουσικών ακροάσεων, εικόνων, τραγουδιών, χορών, γνώσεων και παιχνιδιού, τα παιδιά να ανακαλέσουν στη μνήμη τους αισθήσεις, ακούσματα και γνώσεις που ίσως ήδη έχουν για τη μουσική και τα είδη της. Καλούνταν όμως να τη συνδέσουν και να την κάνουν μέρος της καθημερινής ζωής τους.

 




 


Μαθαίνουμε για το σεισμό



Στις 18/10/2016, το σχολείο μας επισκέφθηκαν εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας  Διάσωσης. Μέσα από βιντεοπαρουσιάσεις και διάλογο,  μας ενημέρωσαν για τους σεισμούς και τους τρόπους προστασίας.




Στη συνέχεια ακολούθησε άσκηση ετοιμότητας και τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σχολείου.
 
 
4o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  Ν. ΙΩΝΙΑΣ «Παν. Κατσιρέλος»
Σχολικό έτος 2016 - 2017
 
 
ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ
 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  Στην αρχή της σχολικής χρονιάς  έγινε έλεγχος :
 
  • πυροσβεστήρων και αναγόμωση τους
  • συμπλήρωσης του φαρμακευτικού-επιδεσμικού υλικού για αντικατάσταση  όσων υλικών Πρώτων Βοηθειών είχαν εξαντληθεί ή είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους
  • δημιουργία κινητών φαρμακείων
  • οργάνωση πυροσβεστικής γωνιάς δίπλα από την Έξοδο Α΄, ανάρτηση πίνακα με χρήσιμα τηλέφωνα (Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πρώτων Βοηθειών, Άμεσης Δράσης), καθώς και επικαιροποίηση και ανάρτηση του σχεδίου εκκένωσης  των αιθουσών.
  • αγορά φορητών χειροκίνητων κουδουνιών, φακών, μπαταριών.
  • ενημέρωση των μαθητών για τους κινδύνους που προέρχονται από τους σεισμούς, τις πυρκαγιές, πλημμύρες, τρόπους αντίδρασής τους.
  • ενημέρωση των γονέων για το σχέδιο ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού και για τον τρόπο που θα πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο καθώς και το χώρο συγκέντρωσης των μαθητών.
  • ακόμα πραγματοποιήθηκε άσκηση εκκένωσης του σχολικού κτιρίου. Για αυτή τη σχολική χρονιά η πρώτη άσκηση πραγματοποιήθηκε Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη οργανωμένη άσκηση στις 18 Οκτωβρίου  2016 με την σύμπραξη της  Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (παράρτημα Ν. Μαγνησίας).
Οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν με βίντεο, ενημερωτικό υλικό τους μαθητές του σχολείου για την επικινδυνότητα των σεισμών και τους τρόπους αντίδρασης σε γενομένη κατάσταση. Ακολούθησε άσκηση σεισμικής ετοιμότητας με επιτυχία.
  Η τρίτη άσκηση  θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2017.
 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ
1.    Συντονίστρια ορίζεται η Δ/ντρια του Σχολείου (Ριζοπούλου Μηλίτσα) και σε περίπτωση απουσίας της την αναπληρώνει η ορισμένη αντικατάστριά της η Δ/λα Παπαλουκά Ελένη και σε περίπτωση απουσίας της δασκάλας η εκπ/κός Αγγλικών Αντωνιάδου Άννα. Σε περίπτωση απουσίας όλων των παραπάνω αναλαμβάνει η αρχαιότερη σε υπηρεσία εκπαιδευτικός (Μιλάνου Ρόζα).
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
1) Σε περίπτωση σεισμού η συντονίστρια χτυπάει το κουδούνι δύο φορές ή σε περίπτωση διακοπής ρεύματος σφυρίζει δύο φορές με σφυρίχτρα που είναι αναρτημένη σε εμφανές σημείο στο γραφείο, δίπλα στην είσοδο του γραφείου των Διδασκόντων που είναι το σύνθημα για την εφαρμογή του σχεδίου ετοιμότητας αντιμετώπισης σεισμού.
2)  Ο/Η εκπαιδευτικός ανοίγει την πόρτα της αίθουσας για μη φρακάρει και δεν ανοίγει.
Οι μαθητές στις τάξεις μπαίνουν κάτω από τα θρανία κρατώντας σταθερά το πόδι του θρανίου και βγαίνουν με το επόμενο χτύπημα του κουδουνιού ή σφυρίγματος που σημαίνει λήξη σεισμού. 
 Ετοιμάζονται με την επίβλεψη του δ/λου της τάξης για την έξοδο από το διδ/ριο με τη σειρά που αναφέρεται παρακάτω.
Σε περίπτωση μετασεισμού την ώρα εκκένωσης του σχολικού κτιρίου, οι μαθητές σταματούν στο σημείο όπου βρίσκονται καλύπτοντας το κεφάλι τους με τα χέρια τους και όταν σταματήσει συνεχίζουν όπως ορίζει το σχέδιο.
 3) Μεταφορά του φαρμακείου του πρώτου ορόφου με τα απαραίτητα είδη έκτακτης ανάγκης από την Δ/ντρια του Σχολείου, στο τόπο συγκέντρωσης.
 
                                   Εκκένωση σχολικού  διδακτηρίου
ΕΞΟΔΟΣ Α
Το Α1, Α2, Α3 (Ισόγειο) και από (1ο όροφο) τμήμα Ένταξης, αίθουσα Η/Υ,  Β1, Ε1, Ε2, ΣΤ1,ΣΤ2,ΣΤ3
Τα τμήματα αναχωρούν παράλληλα και συναντιούνται στη σκάλα του πρώτου ορόφου, την κατεβαίνουν σε 2 σειρές και εξέρχονται από την έξοδο Α΄.
ΕΞΟΔΟΣ Β
 Από το 1ο όροφο   Γ1, Γ2 Δ1, Δ2, (οι αίθουσες βρίσκονται στην ίδια σειρά και αναχωρεί πρώτη η αίθουσα που είναι πιο κοντά στις σκάλες)
ΕΞΟΔΟΣ Γ
Β3 και Γ3 (Ισόγειο)
Η Δ/λα του Β3 ανοίγει την εξώπορτα στην αυλή του σχολείου να μη φρακάρει και στη περίπτωση κωλύματος ανοίγει η καθαρίστρια του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής. Κλείνει τη κεντρική παροχή φυσικού αερίου.
Η δ/λα του Α1 ανοίγει τη πόρτα της εξόδου Α, που σε περίπτωση κακοκαιρίας είναι κλειστή και βγάζει έξω το κινητό φαρμακείο και τις καταστάσεις των μαθητών
Η δ/λα του Γ3 ανοίγει την πόρτα της εξόδου Β και κατά την έξοδό της ελέγχει τις τουαλέτες των μαθητών να βγάλει τους μαθητές που τυχόν βρίσκονται εκεί , έξω.
Συνήθως οι πόρτες της Εξόδου Α΄& Β΄ είναι πάντα ανοιχτές.
  
Χώρος συνάντησης ορίζεται το προαύλιο (ανάμεσα στις μπασκέτες, μακριά από τους τοίχους και τα κάγκελα).
 
 
΄Β  ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  ΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ  ΣΕΙΣΜΟΥ
 
Αν οι μαθητές είναι έξω από το διδ/ριο, θα παραμείνουν ακίνητοι, θα απομακρυνθούν από τους τοίχους ή τα άλλα ψηλά αντικείμενα και θα καθίσουν κάτω, καλύπτοντας το κεφάλι τους με τα χέρια τους, περιμένοντας τις οδηγίες των δ/λων τους.
Αν οι μαθητές είναι μέσα στο διδ/ριο την ώρα της διδ/λίας θα καλυφθούν κάτω από τα θρανία, πιάνοντας το πόδι του θρανίου τους, αποφεύγοντας παράθυρα, ντουλάπες ή άλλα αντικείμενα, που με την πιθανή πτώση τους μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς και πάλι θα περιμένουν τις οδηγίες των δ/λων.
Αν οι μαθητές είναι μέσα στο διδ/ριο και είναι ώρα διαλείμματος σε άσχημες καιρικές συνθήκες θα προσπαθήσουν να μπουν κάτω από δοκάρια στις πόρτες, μακριά από τη πρόσοψη που έχει τζαμαρία. Όσοι είναι μέσα στις τάξεις θα μπουν κάτω από τα θρανία , θα μπουν οι εκπ/κοί στις τάξεις σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα και θα ακολουθήσουν την διαδικασία εξόδου, όπως έχει ήδη περιγραφεί.
Αν βρίσκονται στις τουαλέτες βγαίνουν άμεσα στο προαύλιο.(έλεγχος από τη
Δ/λα του Α3.
Αν ο σεισμός γίνει την ώρα λειτουργίας του τμήματος ή των τμημάτων του ολοήμερου σχολείου τότε ο/η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων, που βρίσκονται στο σχολείο τη στιγμή εκείνη, ακολουθώντας το σχέδιο εκκένωσης του διδακτηρίου, όπως και στα πρωινά τμήματα, οδηγούν μετά το πέρας των δονήσεων, τους μαθητές στο χώρο συγκέντρωσης και ενεργούν σύμφωνα με όσα περιγράφονται στις παραγράφους ενημερώνοντας άμεσα τη  Δ/ντρια του Σχολείου,  στην Έξοδο Γ΄. Το ολοήμερο τμήμα βρίσκεται στο ισόγειο, μπροστά στην αυλή.
Με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η εκδήλωση πανικού, η άσκοπη μετακίνηση και ο συνωστισμός. Τις οδηγίες και τις ενέργειές μας να χαρακτηρίζουν η σαφήνεια, η ηρεμία και αποφασιστικότητα.
 
Σε προσπελάσιμο χώρο του σχολείου (στο ισόγειο και στο χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης) μια γωνιά θα περιλαμβάνει :
  • Φάκελο με καταστάσεις των μαθητών των τάξεων – τμημάτων που θα χρησιμεύσει για την καταμέτρηση των μαθητών και την γραφή όσων παραδίδονται στους γονείς, ή και στενούς συγγενείς των μαθητών.
  • ·  Φακός με μπαταρίες
  • ·  Φορητό ραδιόφωνο
  • ·  Κινητό φαρμακείο
  • ·  Σφυρίχτρα
  • ·  Τα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης
  • ·  Σχέδιο αντιμετώπισης Σεισμού
  • Κινητό φαρμακείο
(Αυτά τα βγάζει έξω ο εκπαιδευτικός του Α1 τμήματος)
 
 
Γ΄  ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  ΜΕΤΑ  ΤΟ  ΣΕΙΣΜΟ
1.    Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές θα οδηγηθούν στο χώρο συνάντησης
2.    Ο δάσκαλος της τάξης θα εγκαταλείψει τελευταίος την αίθουσα διδ/λιας και θα φροντίσει να απομονώσει πιθανή εστία πυρκαγιάς και το αναφέρει στη Δ/ντρια.
3.  Η  Δ/λα του Α1 κλείνει το διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος στο ισόγειο, ( σε περίπτωση κωλύματος αναλαμβάνει η υπεύθυνη ομάδα πυρόσβεσης). Κατεβαίνοντας το ελέγχει αν είναι κλειστό  η Δ/ντρια και η Υπ/ντρια
4.  Η καθαρίστρια κλείνει την υδροδότηση που βρίσκεται έξω από την είσοδο του σχολείου (ελέγχεται και από τους υπεύθυνους της ομάδας πυρόσβεσης).
5. Το φυσικό αέριο κλείνει αυτόματα , βρίσκεται στον αύλειο χώρο και ελέγχεται επιπλέον από τον Δ/λο Καραστέργιο Γιώργο.
 
 
3. Πρώτες Βοήθειες
 
                   Α. ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ  ΠΡΩΤΩΝ  ΒΟΗΘΕΙΩΝ.
 Α’ ΟΡΟΦΟΣ :1. Φαρμακείο  στον  προθάλαμο του Γραφείου της Δ/ντριας
 ΙΣΟΓΕΙΟ       1. Κινητό φαρμακείο στην αίθουσα του τμήματος Α1
                        2. Κινητό φαρμακείο στην  αίθουσα του  Ολοημέρου
                       
 
Β. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ  ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ  ΒΟΗΘΕΙΩΝ
 ΙΣΟΓΕΙΟ:  
1. Υπεύθυνος  του  φαρμακείου  πρώτων  βοηθειών του προθάλαμου  του  Γραφείου  Δ/ντή  είναι  ο  εκπ/κός Φυσικής Αγωγής  Αθανασιάδης Χρήστος και η Δλα Μιλάνου Ρόζα
2. Υπεύθυνη  του  φαρμακείου  στην  αίθουσα  του   τμήματος
 Α1  είναι  η  δασκάλα Λυρτζή Ελένη
3. Υπεύθυνοι του  φαρμακείου  στην  αίθουσα  του ολοημέρου τμήματος είναι  η δασκάλα του Β3 και αν ο σεισμός γίνει μετά το ωράριο του πρωινού σχολείου, υπεύθυνοι είναι οι δάσκαλοι του ολοημέρου διαφορετικοί για κάθε μέρα, καθώς και ο/η εκπ/κός ειδικότητας που στελεχώνει το ολοήμερο σχολείο.
Υπεύθυνος Διάσωσης και πρώτων βοηθειών:  Οι πρώτες βοήθειες και ο έλεγχος για την ύπαρξη τραυματιών και η μεταφορά όσων από αυτούς κινδυνεύουν άμεσα θα γίνει από τους εκπ/κούς: Αθανασιάδης Χρ., Καρακούση Φωκά, Επίσκοπος Ευάγγελος
Υπεύθυνοι Πυρόσβεσης 
Μετά την εκκένωση του διδ/ριου οι εκπ/κοί Καρακούσης Φωκάς, Μπαλασίνα Βάσω, Κοπάνου Νίκη, Μυλωνά Νίκη, Ματζίρη Κατερίνα, θα ελέγξουν την απομόνωση των δικτύων ύδρευσης, φωτισμού και κεντρικής θέρμανσης στα σημεία των γενικών πινάκων της παροχής τους. Εάν υπάρξει πυρκαγιά χρησιμοποιούν τους πυροσβεστήρες.
Η Δ/ντρια ειδοποιεί την πυροσβεστική και τα παιδιά οδηγούνται στο χώρο συγκέντρωσης και αν αυτό είναι αδύνατο μεταφέρονται από τους εκπ/κούς στο ανοιχτό πάρκο έμπροσθεν του εργοστασίου της Βαμβακουργίας, ως δεύτερη εναλλακτική λύση και από εκεί παραδίνονται στους γονείς τους.
 
 Σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών  η Δ/ντρια θα ειδοποιήσει, το 166 .
 
Υπεύθυνος για την παροχή μέριμνας και φροντίδας των μαθητών
Όσο οι μαθητές θα βρίσκονται μετά την έξοδο τους στο χώρο συνάντησης θα γίνεται προσπάθεια αποφυγής του πανικού και διατήρηση της ψυχραιμίας των παιδιών από τις εκπαιδευτικούς των τάξεων και τις υπεύθυνες Δλες των τμημάτων. Οι ίδιες δασκάλες ελέγχουν τις παρουσίες των μαθητών χρησιμοποιώντας τις καταστάσεις οι οποίες θα υπάρχουν για αυτό το σκοπό.
Αν λείπει μαθητής/τρια ομάδα αναζήτησης ατόμων ορίζονται οι εκπ/κοί: Φωτοπούλου Ζωή, Νικολοπούλου Μαρία, Ζαμπέτογλου Γιώργος. Ομάδα ασφάλειας και ελέγχου προσέγγισης μαθητών σε επικίνδυνα σημεία ορίζονται οι εκπ/κοί: Καρακούσης Φωκάς, Επίσκοπος Βαγγέλης Αθανασιάδης Χρ., Καραστέργιος Γιώργος
 
Η παράδοση των μαθητών στους γονείς  θα γίνεται μόνο στο χώρο συνάντησης.
 
Το διδακτικό προσωπικό αποχωρεί μόνο μετά την παράδοση και του τελευταίου μαθητή
 
 Το Αρχείο του Σχολείου θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθεί και να προστατευτεί από την καταστροφή από τη Δ/ντρια του Σχολείου και από τον εκπαιδευτικό της Πληροφορικής Ζαμπέτογλου Γιώργου. Σε τακτά διαστήματα δημιουργούνται ηλεκτρονικά αντίγραφα ασφαλείας.
 
Η μετακίνηση των μικρών μαθητών, εφόσον δεν εμφανίσθηκαν οι οικείοι τους για την παραλαβή τους, θα γίνει με ευθύνη του δασκάλου της κάθε τάξης.
 
 Δεν θα φύγει κανείς εκπαιδευτικός αν δεν παραδοθεί και τακτοποιηθεί και η τελευταίο εκκρεμότητα, σε σχέση με την όλη κατάσταση των μαθητών και του σχολείου.
Η Δ/ντρια και οι ορισμένες αντικατάστριές της θα ειδοποιήσουν τις Προϊστάμενες Αρχές για ζημιές, τραυματίες και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια χρειαστεί.
 
 Αντίγραφο του παρόντος σχεδίου ετοιμότητας θα αναρτηθεί σε εμφανές σημείο σε κάθε αίθουσας διδασκαλίας και στο γραφείο διδασκόντων.
 
Την γενική επίβλεψη της υλοποίησης του Σχεδίου Ετοιμότητας έχει ο εκάστοτε Διευθυντής του Σχολείου συνεπικουρούμενος από όλους τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα από εκείνους που έχουν αναλάβει εξειδικευμένα καθήκοντα.
 
Εξυπακούεται ότι αν κάποιος συνάδελφος μετατεθεί ή βρίσκεται σε οποιαδήποτε μορφή άδειας, ο αντικαταστάτης του αναλαμβάνει αυτοδίκαια τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που ρητά αναφέρονται παραπάνω.
 
Τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Δ/λου τάξης αναλαμβάνει ο εκπαιδευτικός ειδικότητας αν βρίσκεται στη τάξη την ώρα του σεισμού. (ενημερώνεται από τον υπεύθυνο Δ/λο τάξης και το σχέδιο αντιμετώπισης σεισμού που θα βρίσκεται στην αίθουσα, αναρτημένο σε εμφανές σημείο.)
Το παρόν σχέδιο συντάχθηκε σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου και ψηφίστηκε ομόφωνα.
 
 Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης!
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
100
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
199
ΕΚΑΒ
166
ΟΤΕ
ΔΕΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
11831
125
24210 76263
 
 
 
                                            
 
 
 
                                            
                                                    Η  Διευθύντρια του  Σχολείου
                                                                                    
                                                                                    ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΗΛΙΤΣΑ
 
 
ΣΥΝOΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ
  • Παρουσία σεισμικής δόνησης
  • Χτυπάει το κουδούνι 2 φορές ή ο ήχος της σφυρίχτρας 2 φορές
  • Ο/η εκπ/κός φωνάζει «Παιδιά, ΣΕΙΣΜΟΣ, καλυφθείτε» ,ανοίγει τη πόρτα τάξης, και μπαίνει κάτω από το τραπέζι του γραφείου του/της
  • Οι μαθητές μπαίνουν κάτω από τα θρανία κρατώντας το πόδι του θρανίου
  • Η Δ/ντρια παίρνει το φαρμακείο και επιβλέπει την έξοδο των μαθητών στη ΕΞΟΔΟ Α .
  • Η Δ/ντρια κλείνει το διακόπτη θέρμανσης, (στο 1ο όροφο) παίρνει το τηλ, το αρχείο του σχολείου σε ηλεκτρονική μορφή και συντονίζει στις σκάλες την έξοδο των μαθητών.
  • Οι ορισμένες ως αντικατάστριες δασκάλες της Δ/ντριας, ελέγχουν εκ νέου αν οι διακόπτες θέρμανσης και ρεύματος είναι κλειστοί. Σε περίπτωση κωλύματος ελέγχονται και από τους υπεύθυνους της ομάδας της πυρόσβεσης
  • Η καθαρίστρια κλείνει το διακόπτη νερού έξω από το σχολείο και ανοίγει τη πόρτα της εξώπορτας-αναχώρησης των μαθητών και τη πόρτα της Εξόδου Α αν είναι κλειστή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών
  • Ο εκπ/κός της πληροφορικής κλείνει τη γενική παροχή ρεύματος μέσα στο εργαστήριο.
  • Η δ/λα της Α1 τάξης κατά την έξοδό της παίρνει μαζί της το κινητό φαρμακείο του ισογείου και ένα χάρτινο φάκελο με τις ονομαστικές καταστάσεις των μαθητών με τα τηλ τους και άλλο χρήσιμο υλικό (φακός , μπαταρίες,….)
  • Η δ/λα της Γ3 τάξης κατά την έξοδό της ελέγχει στο δρόμο της τις τουαλέτες των αγοριών και των κοριτσιών
  • Η δ/λα της Β3 τάξης ελέγχει αν είναι ανοιχτή η εξώπορτα στην αυλή
και κλείνει τη γενική παροχή του φυσικού αερίου καθόσον το κουτί βρίσκεται στην αυλή του σχολείου.
ΕΞΟΔΟΣ Α
Τα τμήματα βγαίνουν με την παρακάτω σειρά
Ισόγειο: Α1, Α2, Α3
1ΟΣ όροφος: Τ.Ε., αίθουσα πληροφορικής, Β1 – ταυτόχρονα-
ΣΤ1, ΣΤ2,  Ε2 & Ε3 ταυτόχρονα
 
ΕΞΟΔΟΣ Β
1ος όροφος:  Γ1, Γ2  και ακολουθούν Δ1, Δ2 (βρίσκονται στην ίδια σειρά)
ΕΞΟΔΟΣ Γ
Β3  και Γ3 (οι δύο αυτές αίθουσες χρησιμοποιούνται ως αίθουσες ολοημέρου)
 
Κατεβαίνοντας οι μαθητές κάθονται κάτω οκλαδόν και οι δάσκαλοι ελέγχουν τις παρουσίες των μαθητών μήπως κάποιος έχει εγκλωβιστεί. Δίνουν κατόπιν ανά τάξη αναφορά παρουσιών κ προβλημάτων στη Δ/ντρια. Κατόπιν ακολουθείται το σχέδιο όπως έχει συνταχθεί και υπογραφεί από το Σύλλογο Διδασκόντων.
 
 
 
 

Ιστορικά κτίρια του Δήμου Βόλου

Εργασίες μαθητών/τριών του ΣΤ1
 







Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Επίσκεψη στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου

Η Γ' τάξη στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπονεί σχετικά με τα μέσα μεταφοράς και συγκοινωνίας,  την Παρασκευή 14/10/2016, επισκέφθηκε τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου, όπου ξεναγήθηκε στο χώρο με τη βοήθεια του σταθμάρχη. Επίσης, παρακολούθησε  αναχώρηση και άφιξη τρένου. Στο τέλος, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σύντομη  βόλτα με το τρένο. Έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.









 

 
 
 
Η ιστορία του Σιδηροδρόμoυ Θεσσαλίας

 
Με την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος το 1881 ξεκίνησαν τα έργα για τη σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου – Λάρισας. Τα έργα αυτά ήταν ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας, καθώς συνέδεσαν σιδηροδρομικά το κεντρικό θεσσαλικό κάμπο με το μεγαλύτερο λιμάνι της περιοχής.
Την κατασκευή του έργου την είχε αναλάβει η εταιρία «σιδηροδρόμων Θεσσαλίας», ενώ τα σχέδια της κατασκευής του κτιρίου ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο. Η νέα γραμμή εγκαινιάστηκε το 1884, ενώ το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο το 1886.
Το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού είναι ένα από τα λίγα κτίρια που επιβίωσαν μετά τους σεισμούς, διατηρώντας αναλλοίωτα τα βασικά του χαρακτηριστικά.
Στον εξωτερικό  χώρο, στολίζει το άγαλμα της θεάς Αθηνάς, έργο του Ιταλού γλύπτη Ι. Previsan.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ιστορία της Γραμμούλας


Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016, οι μαθητές της Α΄ τάξης, παρακολούθησαν στην αίθουσα των Η/Υ, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, « Ιστορία της Γραμμούλας»- στο πλαίσιο του προγραφικού σταδίου- ενώ στη συνέχεια, έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια στον Η/Υ.
 








 

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού






3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας  και Θρησκευμάτων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός πιο δραστήριου τρόπου ζωής των παιδιών και εφήβων και στην προσπάθεια να παρακινήσει τους μαθητές να συμμετάσχουν  σε οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την καλλιέργεια ή/και ενίσχυση της ευεξίας, υιοθετεί το σύνθημα της Μαθητιάδας  ως λογότυπο της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού (143571/Γ4/10-9-2014 Υ.Α.) για το τρέχον έτος 2016-2017 : «Νοιώσε τη  χαρά  της  άθλησης  χωρίς το άγχος της  νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους». Ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ορίζεται η Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016.


Οι Α' ΚΑΙ Β' τάξεις παρουσιάζουν ομαδικά κινητικά παιχνίδια στο χώρο της αυλής του σχολείου και η Γ' τάξη διαφόρων ειδών σκυταλοδρομίες

Α1

Α1

Α1

Α1

Α1

Α1


Α2

Α2

Α2

Α2

Α2

Α2

Α3

Α3

Α3

Α3

Α3
Β'

Β'

Β'

Β'
B'

Β'

Γ'

Γ'

Γ'
Γ

΄Γ'

Γ'
Γ'

Γ'

Γ'
Γ'

Γ'

Γ'

Γ'

Οι Δ', Ε', ΣΤ' τάξεις αθλούνται  στο Πανθεσσαλικό στάδιο