Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

H A' τάξη στο «Μουσείο Ελιάς και Λαδιού»




Την Παρασκευή 25/11/2016, τα παιδιά της Α΄ τάξης επισκέφτηκαν  το «Μουσείο Ελιάς και Λαδιού», στην Άνω Γατζέα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, όπου τα παιδιά ασχολούνται με το πρόγραμμα «Τα φρούτα και οι καρποί του φθινοπώρου». Το ελιομάζωμα   είναι μία από τις βασικές ασχολίες του  μήνα Νοεμβρίου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν μέσα στο χώρο του Μουσείου, από τις υπεύθυνες του προγράμματος. Είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα εργαλεία με τα οποία κλάδευαν τις ελιές, τις τίναζαν με τους λούρους και τις έβαζαν μέσα σε κοφίνια για να τις μεταφέρουν. Είδαν τις κάδες, στις οποίες έβαζαν τις ελιές για να γίνουν βρώσιμες, τις πλάστιγγες με τις οποίες ζύγιζαν τις ελιές και το λάδι, και γνώρισαν τη διαδικασία με την οποία γίνεται το σαπούνι. Είδαν το χώρο με τα μεγάλα χτιστά δοχεία, στον οποίο φύλαγαν το λάδι. Στη συνέχεια, βγήκαν στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, όπου με τη βοήθεια της υπεύθυνης, κράτησαν το λούρο και προσπάθησαν να ρίξουν τις ελιές από το δέντρο της αυλής. Στο τέλος, αφού ζωγράφισαν σε χαρτί του μέτρου αυτό που τους άρεσε περισσότερο από την ξενάγησή τους στο Μουσείο, γεύτηκαν και μεζεδάκια με πάστα ελιάς που τους πρόσφεραν οι υπεύθυνες του προγράμματος.









 






 


 


 
.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΓΡΙΑΣ ''ΤΟ ΠΙΟΝΑΚΙ''


                    
Την Δευτέρα 21-11-2016 & την Τρίτη 22-11-2016 τα τμήματα Ε'1 & Ε'2 του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον σκακιστικό όμιλο Αγριάς '' ΤΟ ΠΙΟΝΑΚΙ'' . Οι μαθητές/τριες της Ε' τάξης , συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους Μπαλασίνα Βάσω & Παπαλουκά Ελένη , έμαθαν τις βασικές κινήσεις των κομματιών, την ιστορία του σκακιού, έπαιξαν παρτίδες μεταξύ τους και πέρασαν όμορφα και δημιουργικά.
 
 








 

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Γιορτή του Πολυτεχνείου



43 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Τα συνθήματα «Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία», «Εθνική Ανεξαρτησία», «Κάτω η Χούντα»  που βροντοφώναξαν οι φοιτητές, η νεολαία και ο ελληνικός λαός , έφεραν ξανά τη δημοκρατία στον τόπο που τη γέννησε.

 Το Πολυτεχνείο, δεν είναι απλά, μια επέτειος. Είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για δημοκρατία, ένα διαχρονικό σύμβολο της απαίτησης για ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.  Ο ελληνικός λαός έδωσε τη μάχη ενάντια σε αυτούς που καταπατούσαν το αγαθό της ελευθερίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σχετικά με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Παρακολουθήσαμε το χρονικό της εξέγερσης  μέσα από αφηγήσεις, θεατρικά δρώμενα, βιντεοπαρουσιάσεις και τραγούδια. Την εκδήλωση την ετοίμασαν οι μαθητές της Ε τάξης και οι εκπαιδευτικοί: Παπαλουκά Ελένη, Μπαλασίνα Βάσω, Φωτοπούλου Νταίζη, Ζαμπέτογλου Γιώργος.
 








 

Επίσημος καλεσμένος ήταν ο κ. Ζησιμάτος Δημήτρης.

Ο κ. Δημήτρης Ζησιμάτος,  εργαζόταν ως οδηγός ασθενοφόρου στο ΙΚΑ και έζησε  όλα τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 στην Αθήνα διακομίζοντας τραυματίες από το Πολυτεχνείο στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΙΚΑ επί της οδού Αλεξάνδρας.

Ο κ. Ζησιμάτος διηγήθηκε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλες εκείνες τις δραματικές στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας αφού υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Στο τέλος της εκδήλωσης παρέμειναν οι μαθητές της Ε τάξης , του πήραν συνέντευξη και συζήτησαν όλοι μαζί για τα γεγονότα εκείνα, μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα συναισθηματικής φόρτισης.
 

 
 

 

Ένα απόσπασμα της αφήγησης
 «Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε το ΕΚΑΒ και το 166. Λειτουργούσαν ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού επί της 3ης Σεπτεμβρίου και ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών του ΙΚΑ επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εγώ δούλευα στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΙΚΑ. Αλλά, επειδή παράλληλα είμαι και νοσοκόμος, ανήκα στο σώμα εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, τους «Σαμαρείτες» και πήγαινα σε σεμινάριο του Ερυθρού Σταυρού.
 Το βράδυ της Παρασκευής είχα βάρδια από τις 11 μέχρι τις 7 το πρωί. Την ώρα που γινόταν το σεμινάριο ξαφνικά μας ενημέρωσαν να σταματήσουν τα μαθήματα. Με ασθενοφόρο πήγα τελικά στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, διασχίζοντας την πλατεία Βάθης, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες, και πριν καλά-καλά προλάβω να καθίσω και ενώ δεν είχε αρχίσει η βάρδια μου, ο διευθυντής μου ζήτησε να φορέσω την άσπρη μπλούζα και να βγω στους δρόμους.
Βγήκα έξω και με το καρότσι, όποιος ερχόταν τον έβαζα απευθείας μέσα. Τότε ήρθε ο πρώτος τραυματίας περιμένοντας να μου πει σε ποιο γιατρό ήθελε να τον οδηγήσω. Αλλά εκείνος μου λέει: «Εδώ την έφαγα» μου λέει και μου δείχνει τη σφαίρα στο μηρό».
Εκείνο το ιστορικό βράδυ, ο ίδιος με το ασθενοφόρο πήγα πολλές φορές στο Πολυτεχνείο για να διακομίσω τραυματίες. Συνολικά περιέθαλψα  και μετέφερα τουλάχιστον δέκα άτομα. Είτε έρχονταν στο Σταθμό, είτε πηγαίναμε εμείς στο Πολυτεχνείο για να μεταφέρουμε τραυματίες».

 
 

 

 

 

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Η Γ’ τάξη στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου


 

 

Με αφορμή τον εορτασμό του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελου Μιχαήλ και στα πλαίσια του προγράμματος σχετικά με τα μέσα μεταφοράς και συγκοινωνίας που εκπονεί η Γ’ τάξη, επισκεφθήκαμε  στις 7/11/2016, το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου.
Εκεί, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αεροσκάφη και να συζητήσουν με τους σύγχρονους «Ίκαρους» για τη λειτουργία τους.   Επίσης εντυπωσιάστηκαν από επιδείξεις-πτήσεις αεροσκαφών και από  φωτογραφικές εκθέσεις σχετικές με τα μοντέλα των αεροσκαφών και τον εξοπλισμό τους.