Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

    

Στις 11/2/2020 τα παιδιά της Γ’ Τάξης επισκέφτηκαν το ‘ Μουσείο της Πόλης του Βόλου’. Εκεί έμαθαν για την πόλη τους, πώς ήταν παλιά και σήμερα, έπαιξαν το παιχνίδι ‘ Χτίζω την πόλη μου ‘ και ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου. 
Μέσα από σχεδιαγράμματα και εικόνες είδαν την εξέλιξη του Βόλου και ήρθαν σε επαφή με αντικείμενα ανθρώπων που έζησαν στην πόλη τους. Επίσης άκουσαν μαρτυρίες ανθρώπων που μετακινήθηκαν από άλλες περιοχές στον Βόλο αναγκαστικά, όπως οι πρόσφυγες , ή για μια καλύτερη ζωή αφού ο Βόλος είχε λιμάνι, βιομηχανίες και σιδηρόδρομο. 
Τέλος ξεναγήθηκαν στην έκθεση ‘ Θηλέων Βόλου 1921 ‘ και έμαθαν ότι τα κορίτσια μπορούσαν να φοιτήσουν από το 1917 και μετά σε δευτεροβάθμια δημόσια σχολεία. 
Είδαν φωτογραφίες, έγγραφα και σχολικά αντικείμενα εκείνης της εποχής. 
Μετά την ξενάγηση τα παιδιά περπάτησαν στους δρόμους του παλιού Βόλου, γύρω από το κάστρο.     



   
  
 

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

«ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΕΙΟ»




Οι μαθητές της Στ΄ Δημοτικού επισκεφθήκαμε το τυπογραφείο  Γεωργιάδη στην περιοχή του Σέσκλου Μαγνησίας.  Μας ξενάγησαν στο χώρο του εργοστασίου  ξεκινώντας από τον  χώρο του σχεδιασμού, και στη συνέχεια, στον τομέα της σύνθεσης  χρωμάτων από τους υπολογιστές σε ειδικές επιφάνειες, τους τσίγκους. Ακόμη, όλες  τις συσκευασίες  που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας τις είδαμε να τυπώνονται μπροστά στα μάτια μας και σε διαφορετικά είδη χαρτιού και χαρτονιού.  Μας έδειξαν πώς γίνεται το φινίρισμα  των συσκευασιών. Εκτιμήσαμε τη δυσκολία που έχει για να παραχθεί η κάθε συσκευασία που παίρνουμε στα χέρια μας. Αλήθεια είναι ότι δε συνηθίζουν  να δέχονται σχολεία στο υπερσύγχρονο εργοστάσιό τους  για ξενάγηση. Μας σκλάβωσε η πολύωρη φιλοξενία τους για όλα όσα μας είπαν και έδειξαν για την τύπωση των προϊόντων και των περιοδικών καθώς και  των εφημερίδων.
Κατόπιν, επισκεφθήκαμε το μοναδικό βιβλιοδετείο του Νομού Μαγνησίας του κυρίου Σπύρου Γιαννίκου. Εκεί, γνωρίσαμε τα είδη και τους τρόπους βιβλιοδεσίας. Για ακόμη μία φορά σταθήκαμε τυχεροί  ως προς τη φιλοξενία που δεχθήκαμε! Μας δώρισε βιβλία για τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας!














«Άνοιξε το Τριώδιο….φτάνουν οι Απόκριες»




Οι μαθητές/τριες  της Β’ τάξης, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άνοιξε το Τριώδιο….φτάνουν οι Απόκριες». στην αίθουσα χορού του «Λυκείου Ελληνίδων» Βόλου, την Τετάρτη στις 12/02/2020.
0ι μικροί μαθητές πήραν πολλές πληροφορίες και γνώσεις για το «Τριώδιο», την ιστορία του και τη σημασία του.
Στο ψυχαγωγικό μέρος, μέσα από θεατρικό παιχνίδι γνώρισαν τα παραδοσιακά έθιμα «Πώς το τρίβουν το πιπέρι», «ο Χαραλάμπης», «Παραδοσιακός γάμος», «γαϊτανάκι».
Χάρηκαν, διασκέδασαν με την ψυχή τους κι έφυγαν κρατώντας από ένα δωράκι: την αποκριάτικη καραμούζα.
Ευχαρίστησαν θερμά την εμψυχώτρια του προγράμματος κυρία Αποστολία, κι επέστρεψαν στο σχολείο ανανεωμένοι και ευχαριστημένοι.



     



    



   

«ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»




 Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, η Ε΄τάξη επισκέφτηκε τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκεί ξεναγήθηκε στον χώρο και η υπεύθυνη υπάλληλος εξήγησε στους μαθητές τον τρόπο κατανομής των βιβλίων στα ράφια, καθώς και τη διαδικασία δανεισμού. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορία του κτηρίου και γνώρισαν τα είδη των βιβλίων, που διατίθενται στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση του βίντεο με τον τίτλο «Τα ιπτάμενα βιβλία».





«ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΕΒΟΛ»




Στις   12/02/2020, επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο της ΕΒΟΛ στη βιομηχανική περιοχή. Η υποδοχή και η φιλοξενία τους πολύ ζεστή και εγκάρδια.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του εργοστασίου, όπου καθίσαμε στην αρχή,  ο υπεύθυνος του προγράμματος, μας μίλησε για τα στάδια επεξεργασίας του γάλακτος από τη στιγμή που θα φτάσει στο εργοστάσιο μέχρι την εμφιάλωση και  ενημερωθήκαμε για τα προϊόντα που παράγει το εργοστάσιο, εκτός από το γάλα.
Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο χημείο του εργοστασίου. Εντύπωση μεγάλη έκανε στα παιδιά ο χώρος του χημείου με τα πολλά….. χρωματιστά μπουκαλάκια.
Τελευταίος σταθμός της ξενάγησης το control room του εργοστασίου. Οι υπάλληλοι του τμήματος εξήγησαν στα παιδιά τη δουλειά που κάνουν μέσω των υπολογιστών και από εκεί είδαμε τον χώρο παραγωγής , τα μηχανήματα παστερίωσης και εμφιάλωσης  του γάλακτος.
Πριν φύγουμε ,πήραμε και τα δωράκια μας: ένα στυλό και μια κούπα για το γάλα μας και ένα μπουκάλι σοκολατούχο γάλα για τον καθένα  από μας.








Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

«Εκπαιδευτική επίσκεψη στην ΕΨΑ»



Στις 28-1-2020, τα δύο τμήματα της δευτέρας δημοτικού πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΕΨΑ που βρίσκονται στην Αγριά. Το κτίριο είναι παραδοσιακό εξωτερικά, αλλά εκσυγχρονισμένο εσωτερικά. Aπό τη λειτουργία ψυγείων για τη διατήρηση των φρούτων και πάγου έγινε εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών. Μια μυστική μέχρι στιγμής συνταγή έδωσε στην εταιρεία το Χρυσό Βραβείο Ποιότητας το 1937 στη Δ.Ε.Θ. Το 1939 σχεδιάζεται το γυάλινο μπουκάλι από τον Αριστείδη Αλεξανδρίδη, πρωτότυπο σχέδιο του οποίου βρίσκεται στο μουσείο του εργοστασίου, όπως και το βραβείο που εντυπωσίασε τους μικρούς μαθητές. Στο χώρο του μουσείου είδαν επίσης ψυγείο πάγου, γραφομηχανή και ξύλινο γραφείο εκείνης της εποχής. Έμαθαν με ποιο τρόπο δημιουργούσαν το ανθρακικό σε ανάλογα κατασκευασμένα για αυτό το σκοπό όργανα, και εργαλεία. Είδαν πολλές συσκευασίες πέρα από την κλασική λεμονάδα. Τα παιδιά έμαθαν επίσης ότι η ΕΨΑ έχει τα πρώτα βιολογικά αναψυκτικά. Επισκέφτηκαν και τις γραμμές παραγωγής των αναψυκτικών, όπου από ψηλά παρατηρούσαν την αποστείρωση, ταξινόμηση και συσκευασία των προς κατανάλωση. Στο τέλος της επίσκεψης, μοιράστηκαν σε κάθε παιδί από μία πορτοκαλάδα και αυτοκόλλητα. Οι μικροί μαθητές ενθουσιάστηκαν από τις καινούριες εμπειρίες που απέκτησαν  και γύρισαν ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι που γνώρισαν από κοντά την αγαπημένη τους ΕΨΑ










Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, το σχολείο μας φιλοξένησε  τον αρχιφύλακα Σκόνδρα Γεώργιο, αστυνομικό της  Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και σύνδεσμο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο Νομό Μαγνησίας. Ενημέρωσε διεξοδικά τους μαθητές και τις μαθήτριες της Πέμπτης και Έκτης δημοτικού για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, τους μύθους και τις αλήθειες, αλλά και τις παγίδες  στις οποίες κάποιος μπορεί να πέσει.  Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν αμείωτο καθ΄όλη τη διάρκεια της  διαδικασίας και τα ερωτήματα ατελείωτα.
Ευχαριστούμε θερμά τον αρχιφύλακα Σκόνδρα Γεώργιο για την υπομονή του και την ευγενή του διάθεση να λύσει οποιαδήποτε  απορία των μαθητών μας, που αφορούσε στην  ασφάλεια στο Διαδίκτυο!