Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Η Δ΄ τάξη στο Λύκειο Ελληνίδων








Στις 18-11-2014 και 20- 11-2014, η Δ΄ τάξη παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων, με θέμα: «Τοπικές παραδοσιακές στολές».
Στόχοι του προγράμματος ήταν να εξοικειωθούν τα παιδιά με τον μουσειακό χώρο, να εντοπίσουν τις ιδιαιτερότητες του αστικού σπιτιού, να πραγματοποιήσουν μια γνωριμία με τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, να προσεγγίσουν την ιστορική  περίοδο, να ασκήσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και να ψυχαγωγηθούν.
Μετά από μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες 4-5 ατόμων και εμπνευσμένα από οπτικά, ακουστικά και αισθητικά ερεθίσματα, ζωγράφισαν  μια ανδρική ή γυναικεία φορεσιά που τους άρεσε περισσότερο.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το παιχνίδι: «Ντύσε την κούκλα, ντύσου και συ», όπου τα παιδιά ντύθηκαν με τις παραδοσιακές στολές.
Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία και την ξενάγηση, που μέσα από τη γνώση και την ψυχαγωγία, ενισχύθηκε η πολιτιστική συνείδηση των μαθητών και ευαισθητοποιήθηκαν στην προάσπιση και διατήρηση των θησαυρών της ελληνικής φορεσιάς





Εντυπώσεις μαθητών    

Μου έκανε εντύπωση που οι γυναίκες φορούσανε πάντα κοντογούνια, φουστάνια ή φούστες, και τα ρούχα τους ήταν κεντημένα με σχέδια, όπως λουλουδάκια, πουλιά, αστεράκια. Επίσης μου έκανε εντύπωση που οι άνθρωποι εκείνη την εποχή δεν αγόραζαν τα ρούχα τους αλλά τα έφτιαχναν μόνοι τους. Ενθουσιάστηκα που στο τέλος ντυθήκαμε με παραδοσιακές στολές.
(Μήτσα Κωνσταντίνα Δ2 )

  Σήμερα που επισκεφτήκαμε το Λύκειο Ελληνίδων, είδαμε πολύ ωραία πράγματα. Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση, ήταν οι πολλές και όμορφα στολισμένες παραδοσιακές στολές. Πιο πολύ μου άρεσε η γυναικεία πηλιορείτικη φορεσιά και  το μωβ νυφικό που είχε λουλούδια.
 (Αντωνία Κοντοβά Δ2 )

 Εντυπωσιάστηκα από τα κοσμήματα των γυναικών, όπως επίσης και από τη φορεσιά του βλάχου την οποία φόρεσα κι εγώ.
 (Γιάννης Μπρουσοβάνας Δ2 )

  Μου άρεσαν τα κοσμήματα και ειδικά τα κλειδωτάρια και βέβαια οι φανταστικές τοιχογραφίες. Μου έκανε εντύπωση που το κτίριο ήταν παλιά κατοικία και πιο πολύ το αίθριο, ένα κλειστό μπαλκόνι. Το πιο ωραίο όμως απ’ όλα ήταν που με έντυσαν βλάχα. Είχε πλάκα!!!
 (Κατερίνα  Ντελή Δ2)



Το Λύκειο Ελληνίδων ήταν παλιά σπίτι, όπου ζούσε ένα πλούσιο ζευγάρι. Χτίστηκε το 1920 και μέσα έχει πολλές ζωγραφιές κι ένα κλειστό μπαλκόνι. Είδαμε πολλές και ωραίες παραδοσιακές στολές. Ντυθήκαμε μ’αυτές και μας έβγαζαν φωτογραφίες. Πέρασα φανταστικά και θέλω να ξαναπάω. 

                                                                                                                        (Ραφαήλ Γιαννακός Δ1)

 Ο χώρος που επισκεφτήκαμε ήταν παλιά το σπίτι του κυρίου Κωνσταντίνου και της κυρίας Αμαλίας Ρήγα. Ένα πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν το αίθριο, γιατί ήταν φωτεινό και κυκλικό με πολλά παράθυρα. Επίσης μου άρεσε η πηλιορείτικη νυφική ενδυμασία, που ήταν σαν ζωγραφιά. Είναι όμορφα να επισκεπτόμαστε τέτοιους χώρους, για να μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας μας.

                                                                                    (Σταυρίνα Ζεμπίλα Δ1)
 
Όταν πήγαμε στο Λύκειο Ελληνίδων, μου άρεσε που ξεκινήσαμε να γνωριστούμε μ’ ένα παιχνίδι. Πετούσαμε ο ένας στον άλλον μια μπάλα  κι αυτός που την έπιανε, έλεγε το όνομά του και το αγαπημένο του χρώμα. Μέσα στο μουσείο είδα ζωγραφισμένους τοίχους με κολόνες δωρικού ρυθμού και το ταβάνι ήταν ζωγραφισμένο με γεωμετρικά σχήματα. Είχε πολλές παραδοσιακές στολές από πολλά μέρη της Ελλάδας. Πριν φύγουμε, κάποια παιδιά ντύθηκαν μ’αυτές και έβγαζαν φωτογραφίες.
                                                                                    ( Γιώργος Διαμαντής Δ1)

Στις  18 Νοεμβρίου πήγαμε στο Λύκειο Ελληνίδων  για να δούμε  παραδοσιακές στολές και πώς ήταν τα αρχοντικά σπίτια στην παλιά εποχή.
Μου έκαναν εντύπωση οι φορεσιές και τα νυφικά. Μα πιο πολύ από όλα, μου άρεσε το σαλόνι, οι δύο τραπεζαρίες και ειδικά το μπαλκόνι.
                                                                                    (Mάρκος Πολυμέρου Δ3)
Στο  Λύκειο  Ελληνίδων είδαμε παραδοσιακές φορεσιές  από άνδρες και γυναίκες στα παλιά χρόνια. Ζωγραφίσαμε τι μας έκανε εντύπωση και μετά φορέσαμε κι εμείς παραδοσιακές φορεσιές. Θα ήθελα να ξαναπάω.

                                                                                    (Μαρία Σιμιτζή Δ3)
Η  επίσκεψη στο Λύκειο Ελληνίδων  ήταν γεμάτη όμορφες στιγμές. Μας ξενάγησαν στους χώρους του αρχοντικού: το σαλόνι, την τραπεζαρία, το αίθριο. Είδαμε παλιά αντικείμενα και  έπιπλα του Κωνσταντίνου Ρήγα και οι παλιές φορεσιές ήταν μέσα σε βιτρίνες, ώστε να μην  καταστρέφονται. Μας έβαλαν να φορέσουμε από μια φορεσιά κι εγώ ντύθηκα Βλάχα. Στο τέλος μας έδωσαν αναμνηστικό ημερολόγιο. Ήταν μια τέλεια εμπειρία.

                                                                                    (Νέλη Μιχάλη Δ3)