Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Επίσκεψη στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου

Η Γ' τάξη στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπονεί σχετικά με τα μέσα μεταφοράς και συγκοινωνίας,  την Παρασκευή 14/10/2016, επισκέφθηκε τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου, όπου ξεναγήθηκε στο χώρο με τη βοήθεια του σταθμάρχη. Επίσης, παρακολούθησε  αναχώρηση και άφιξη τρένου. Στο τέλος, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σύντομη  βόλτα με το τρένο. Έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.









 

 
 
 
Η ιστορία του Σιδηροδρόμoυ Θεσσαλίας

 
Με την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος το 1881 ξεκίνησαν τα έργα για τη σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου – Λάρισας. Τα έργα αυτά ήταν ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας, καθώς συνέδεσαν σιδηροδρομικά το κεντρικό θεσσαλικό κάμπο με το μεγαλύτερο λιμάνι της περιοχής.
Την κατασκευή του έργου την είχε αναλάβει η εταιρία «σιδηροδρόμων Θεσσαλίας», ενώ τα σχέδια της κατασκευής του κτιρίου ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο. Η νέα γραμμή εγκαινιάστηκε το 1884, ενώ το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο το 1886.
Το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού είναι ένα από τα λίγα κτίρια που επιβίωσαν μετά τους σεισμούς, διατηρώντας αναλλοίωτα τα βασικά του χαρακτηριστικά.
Στον εξωτερικό  χώρο, στολίζει το άγαλμα της θεάς Αθηνάς, έργο του Ιταλού γλύπτη Ι. Previsan.