Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Επίσκεψη στον νεολιθικό οικισμό του Σέσκλου


Στις 16/5/2019, η Γ’τάξη επισκέφθηκε τον νεολιθικό οικισμό του Σέσκλου. Συνοδευόμενα τα παιδιά από τις δασκάλες τους, είχαν την ευκαιρία με τη βοήθεια της ξεναγού κυρίας  Mελίνας Κωστίδη, να  ενημερωθούν για τον πολιτισμό των κατοίκων του Σέσκλου.

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν για τις κατοικίες τους, τον τρόπο κατασκευής τους, την ιστορία κάποιων οικιών, τα πρώτα τους εργαλεία και όπλα και τις ασχολίες των κατοίκων.

 Στη συνέχεια, τα παιδιά επισκέφτηκαν την Ακρόπολη ή το Σέσκλο Α και είδαν τα μονόχωρα σπίτια, το μέγαρο και την οικία του Κεραμέα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το βαθούλωμα σε μία πλάκα, που ήταν αποτέλεσμα της τριβής με ξύλο που στήριζε την πόρτα του νεολιθικού σπιτιού. 

Μετά το τέλος της ξενάγησης, επισκεφθήκαμε την πλατεία του χωριού, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν και γενικά να ψυχαγωγηθούν.













ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΣΚΛΟ


Ο οικισμός ονομάζεται Σέσκλο από το φυτό σέσκουλο, το οποίο φυτρώνει στην περιοχή. Αναπτύχθηκε πάνω στο λόφο «Καστράκι» και κάλυπτε έκταση 100 στρεμμάτων. Η περιοχή όπου βρίσκεται, έχει βαθιά ρέματα, λόφους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν εκεί την 7η χιλιετία π.Χ. και ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. 
Υπολογίζεται ότι υπήρχαν 500- 800 σπίτια, τα οποία κατασκευάστηκαν από διαφορετικά υλικά, όπως ξύλο, πλίνθους και λίθους. Ανάμεσα στα σπίτια υπήρχαν στενά δρομάκια και πλατείες που περιβάλλονταν από μεγάλους τοίχους. Το Σέσκλο απέχει 14 χιλιόμετρα από τον Βόλο Σήμερα διασώζονται μόνο τα αβαθή ορύγματα, οι τάφροι και τα  λίθινα θεμέλια των σπιτιών. Τα πιο καλοδιατηρημένα κτίσματα είναι η «Οικία 50» και το «Σπίτι του Κεραμέα», το οποίο καταστράφηκε από τη φωτιά και ονομάστηκε έτσι επειδή ο Τσούντας  είχε βρει στο εσωτερικό του πολλά αγγεία. 
Κάτω από τα δάπεδα των σπιτιών υπήρχαν τάφοι, όπου οι κάτοικοι έθαβαν τους νεκρούς σε συνεσταλμένη στάση. Το Σέσκλο κατοικήθηκε μέχρι τη Μέση Εποχή του Χαλκού και θεωρείται από τους σημαντικότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης.