Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

«Η ΣΤ’ τάξη στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας»

 


 

Την Τρίτη 21/10/2020, οι μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης, επισκέφθηκαν το νεοσύστατο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας.  Στόχος ήταν, οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου να ανακαλύψουν με πρωτότυπους και παιγνιώδεις τρόπους  τις ποικίλες μορφές τέχνης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, αλλά και πτυχές της πλούσιας τοπικής ιστορίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολούθησαν, είχε τίτλο: «Μια Εικόνα, χίλιες  λέξεις». Οι μεταβυζαντινές εικόνες της Συλλογής αποτελούν την αφορμή για τη γνωριμία των μαθητών με την τέχνη, την τεχνική και τα νοήματα της βυζαντινής εικόνας. Τη νοερή επίσκεψη στο εργαστήρι του βυζαντινού ζωγράφου ζωντάνεψε σχετική αφήγηση, βιντεοπροβολή και μουσειοσκευή με τα υλικά και τις φάσεις κατασκευής της βυζαντινής εικόνας. Έμφαση δόθηκε στη διάταξη των εικόνων στο τέμπλο, σε επιλεγμένες παραστάσεις εικόνων και  στη γνωριμία με τους δημιουργούς των εικόνων, μεταξύ των οποίων και ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος.

Ακολούθησαν ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες, συμπλήρωση φυλλαδίων και χειροτεχνίες, που στόχο είχαν να καλλιεργήσουν την παρατήρηση, την αυτενέργεια και την καλλιτεχνική δημιουργική έκφραση των παιδιών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τελείωσε με την επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.