Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

«Η Κοκκινοσκουφίτσα απ’ την ανάποδη»

 


«Η Κοκκινοσκουφίτσα απ’ την ανάποδη» είναι μια μικρή παράσταση που παίχτηκε απ’ τα παιδιά του Δ1 για τα παιδιά των μικρών τάξεων, τις τελευταίες μέρες του σχολικού έτους.

(Δόθηκαν τέσσερις παραστάσεις, με βάση το πρωτόκολλο για τον covid-19, και κρατήθηκαν οι αποστάσεις.)

Είναι μια ολοκληρωμένη προσπάθεια που ξεκίνησε ξαφνικά, πριν περίπου δυο μήνες ,στα πλαίσια του μαθήματός της Γλώσσας-Βρίσκω διαφορές ανάμεσα στο αφηγηματικό κείμενο και στο θεατρικό-.

Από τα παιδιά ζητήθηκε να αφηγηθούν μια ιστορία διαφορετική από το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας. Στη συνέχεια, επιλέχτηκε από τα ίδια τα παιδιά το καλύτερο παραμύθι, που στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε ως αρχικό σχέδιο, για να φτιάξουμε θεατρικό κείμενο –διαλόγους.(Σε όλη την προσπάθεια βοήθησε πολύ και η κ. Μαρία Σταμπούλογλου-βοηθητικό προσωπικό στην τάξη μας)

Τα παιδιά, στα δικά τους παραμύθια, είχαν πολύ ωραίες ιδέες που προσαρμόστηκαν στο αρχικό κείμενο που είχαμε επιλέξει. Έτσι η γιαγιά του καλού λύκου είχε αλλεργία, το λυκάκι ήταν βίγκαν, ο κυνηγός ήταν μπαμπάς της κακιάς  Κοκκινοσκουφίτσας που αργότερα άλλαξε σε ντεντέκτιβ για κακοποιούς. Είχαμε και τους δυο κακοποιούς: ο Έτσι και ο Δε Θυμάμαι. Η Αργυρώ που τους πρότεινε είπε ότι δεν θυμόταν τα ονόματά τους και έτσι προέκυψε ο κ. Έτσι και ο κ. Δε Θυμάμαι.

Στη συνέχεια, τα παιδιά διδάχτηκαν πώς κατασκευάζουμε αφίσα φτιάχνοντας τις δικές τους αφίσες , αφού δούλεψαν σε ομάδες, και στη συνέχεια η κάθε μια ομάδα ανέλαβε να προσκαλέσει τα παιδιά ενός τμήματος. Για σκηνικά χρησιμοποιήθηκαν αντικείμενα από χαρτοταινία και άχρηστα υλικά , κυρίως εφημερίδες, που τα παιδιά  έμαθαν να τα κατασκευάζουν πριν λίγες μέρες, στην ώρα των Εικαστικών. Επίσης για σπίτι και δέντρα χρησιμοποίησαν τα ίδια τα σώματά τους. Τους άρεσε πολύ σαν ιδέα.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την όλη κατάσταση(με τα κείμενα , με τις πρόβες , με την αφίσα και τις προσκλήσεις).

 Τα παιδιά των μικρών τάξεων γέλασαν αρκετά, και για να μας ευχαριστήσουν μας έστειλαν τις ζωγραφιές τους που κρατήσαμε ως ενθύμιο.