Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Επίσκεψη στο Μουσείο Θεόφιλου


  Με αφορμή την 2η ενότητα της Γλώσσας «Η ζωή στην πόλη» αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την οικία Κοντού, στην Ανακασιά. Θελήσαμε να δούμε από κοντά και να θαυμάσουμε ένα κομμάτι του πολιτισμού του τόπου μας.

      Εκπαιδευτικοί και παιδιά περπατήσαμε στα δρομάκια της Ανακασιάς μέχρι ο δρόμος να μας οδηγήσει στο αρχοντικό Κοντού, που από μόνο του αποτελεί κόσμημα για το χωριό και αντιπροσωπευτικό κομμάτι της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.

     Αφού μάθαμε την ιστορία του κτιρίου , ανεβήκαμε τη μεγάλη σκάλα που οδηγεί στην είσοδο του αρχοντικού. Όλα έμοιαζαν σα να μην είχαν περάσει τα χρόνια και ότι οι ιδιοκτήτες έμεναν ακόμα εκεί. Αφού είδαμε το ‘χειμωνιάτικο’ , την κουζίνα και τη τραπεζαρία με τα λιτά έπιπλα και την υπέροχη θέα, ανεβήκαμε ένας- ένας στον πάνω όροφο. Κι εκεί ξεδιπλώθηκε μπροστά μας η ιστορία μας , η παράδοσή μας , η μυθολογία και σκηνές από τη φύση του Πηλίου. Τα παιδιά , όπως μας έλεγαν , δεν περίμεναν να δουν τόσες ζωγραφιές. Περίμεναν, αντίθετα, να δουν μόνο κάποιους πίνακες.

     Αφού έμαθαν για την δύσκολη ζωή του Θεόφιλου, γεμάτοι με τα χρώματα των έργων του , αφήσαμε το αρχοντικό και κατηφορίσαμε από το μονοπάτι μέχρι τον Άνω Βόλο. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για όλους μας μετά από τόσο καιρό εγκλεισμού και απαγορεύσεων.   

 

                                                                                Τάξη Ε

                                                                     21/10/2021