Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η Γ΄ τάξη στο σιδηροδρομικό σταθμό





Την Παρασκευή 17-10-2014 τα δύο  τμήματα της Γ΄ τάξης επισκέφτηκαν το σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης « Μέσα Μεταφοράς και συγκοινωνίας από τον τροχό ως το διαστημικό λεωφορείο».
            Πριν 100 χρόνια το γρηγορότερο μεταφορικό μέσο στην ξηρά ήταν το άλογο. Ύστερα ήρθαν τα αυτοκίνητα και τα τρένα που σταδιακά έγιναν πιο γρήγορα, ασφαλή κι άνετα. Οι ατμομηχανές αντικατέστησαν τα πανιά και τα πλοία.
            Η ιστορία των μεταφορικών μέσων είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής. Η ανάγκη του ανθρώπου να αναζητήσει τροφή , η περιέργεια να γνωρίσει το περιβάλλον και η αυτοπροστασία του από φυσικούς κινδύνους οδήγησαν  το καταπληκτικό μυαλό του στην εφεύρεση του τροχού αρχικά, του κουπιού, του πανιού και του ατμού.
            Στη συγκεκριμένη διδακτική επίσκεψη γνωρίσαμε από κοντά το σιδηρόδρομο, πήραμε πληροφορίες και γνώσεις για την ίδρυση του σταθμού, τη μοναδική αρχιτεκτονική του κτιρίου και την κλασικότητά του.
            Βιώσαμε τη διαδικασία ενός ταξιδιού με τρένο, μπαίνοντας στην αίθουσα αναμονής, παρατηρώντας τον πίνακα δρομολογίων, το σημείο έκδοσης των εισιτηρίων, το χώρο του κυλικείου, το γραφείο του σταθμάρχη, τον τόπο αναμονής για την άφιξη και την επιβίβαση στο τρένο.
            Παρατηρήσαμε τα σήματα στάθμευσης και αναχώρησης. Αντικρίσαμε την άφιξη ενός τρένου, την ανάβαση και την κατάβαση των επιβατών.
            Μάθαμε για τη χρησιμότητα των παλιών βαγονιών και είδαμε από κοντά τις παλιές ατμομηχανές και πληροφορηθήκαμε τον τρόπο λειτουργίας τους.
            Τέλος επισκεφτήκαμε το «Μουσείο» του σταθμού και αντικρίσαμε παλιά αντικείμενα, εξαρτήματα, εργαλεία, εικόνες παλιών τρένων. Μάθαμε την  αναγκαιότητα ύπαρξης του σιδηρόδρομου ως ένα γρήγορο κι ασφαλές μεταφορικό μέσο. Γνωρίσαμε την ιστορία  και τη χρησιμότητα, ώστε  να θέλουμε και να μπορούμε να ταξιδέψουμε στο μέλλον με το τρένο.