Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ε' ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΙΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ Ν.& Σ.ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ

 
 Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 τα δύο τμήματα της Ε' τάξης μαζί με τις δασκάλες τους Μπαλασίνα Βάσω (Ε'2) , Παπαλουκά Ελένη (Ε'1) & Αντωνιάδου Άννα (Αγγλικών) επισκέφτηκαν το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα και ξεναγήθηκαν οι μαθητές/τριες στις  αίθουσες του μουσείου. Στο εργαστήριο του μουσείου είδαν πώς  δουλεύουν οι μηχανές που φτιάχνουν τα τούβλα και τα κεραμίδια, οι μηχανές που καλουπώνουν τα τούβλα & τέλος έφτιαξαν με μικρά τουβλάκια σπιτάκια & σκεπή με μικρά κεραμιδάκια. Οι μαθητές/τριες ενθουσιάστηκαν με όσα είδαν & άκουσαν και εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν μαζί με τους γονείς τους το μουσείο. Το κέρδος για τα παιδιά αλλά και για τις δασκάλες τους είναι πολύ  μεγάλο & σημαντικό  απ' αυτή την επίσκεψη.
 
 
 












 
 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου  & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Στόχος του είναι αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της.
Το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.  & Σ. Τσαλαπάτα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του. Τα εργαστήρια και οι βιομηχανικοί χώροι έχουν αναστηλωθεί και αποτελούν σήμερα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο.
Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, η παραγωγική διαδικασία έχει ανασυντεθεί βήμα προς βήμα:
  βαγονέτα, δεξαμενές αργίλου, τριβεία, πρέσες, κοπτήρες, ξηραντήρια, η επιβλητική κάμινος Hoffmann,  καθώς και τελικά προϊόντα, τούβλα και κεραμίδια διαφόρων τύπων.

. Έτσι, το Εργοστάσιο Τσαλαπάτα «λειτουργεί» ξανά, ζωντανεύοντας όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων και την καθημερινή ζωή των εργατών που δούλευαν στο εργοστάσιο
Η γνωριμία  με την πλινθοκεραμοποιία γίνεται πιο άμεση με τις μακέτες και το πλούσιο εποπτικό υλικό που διαθέτει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.  & Σ. Τσαλαπάτα.
Οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν κινούμενες και σταθερές μακέτες, που εξηγούν πώς φτιάχνονταν τα τούβλα και τα κεραμίδια.
Μπορούν να μπουν μέσα στην κάμινο
Hoffmann, εντυπωσιακό φούρνο 24ωρης καύσης για το ψήσιμο των τούβλων και των κεραμιδιών, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.
Επίσης συμμετέχουν σε  παιχνίδια και δραστηριότητες, όπως το πρόγραμμα «Χτίζοντας τούβλα και κεραμίδια», όπου τα παιδιά παίζουν με μικρογραφίες των μηχανημάτων του εργοστασίου.