Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Το παραδοσιακό ελαιοτριβείο «Χατζηγιάννη» στο Κατηχώρι Πηλίου


   Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, η Γ’ τάξη επισκέφθηκε το παραδοσιακό ελαιοτριβείο «Χατζηγιάννη» στο Κατηχώρι Πηλίου. Εκεί αποκαλύφθηκαν τα «μυστικά» της ελιάς και  μυηθήκαμε στην παραδοσιακή χρονοβόρα διαδικασία παραγωγής του λαδιού μέσα από μια σειρά καλοσυντηρημένων μηχανημάτων. Πώς από τα κοφίνια ο καρπός πέφτει και ’καθαρίζεται’ στο αυτοσχέδιο πλυντήριο, πώς συνθλίβεται στο αλώνι από τη βαριά μυλόπετρα και πώς ως ελαιοπολτός (ζυμάρι) πια, τοποθετείται σε ’τσαντίλια’ από τραγόμαλλο για να πιεστεί κάτω από την πρέσα. Ο διαχωρισμός του λαδιού από το νερό γινόταν με προσοχή και το πολύτιμο προϊόν αποθηκευόταν σε τουλούμια (ασκούς) και πιθάρια.
Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε και τη διώροφη οικία της οικογένειας Χατζηγιάννη, που λειτουργεί ως εκθετήριο αγροτικής οικονομίας. Εκεί είδαμε την έκθεση παλαιών οικογενειακών φωτογραφιών, ραπτομηχανών & αντικειμένων οικοτεχνίας, κι έτσι είχαμε μια πληρέστερη εικόνα των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της περιοχής του Κατηχωρίου στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ευχαριστούμε τον κύριο Γιάννη Κουτή για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία!