Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Η Δ' τάξη στο Μουσείο Θεόφιλου


Την  Πέμπτη 27/5/2017, οι μαθητές/τριες της Δ’ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο του Θεόφιλου στην Ανακασιά. Ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο του λαϊκού ζωγράφου και θαύμασαν τις υπέροχες τοιχογραφίες που κοσμούν το αρχοντικό του Κοντού.
 
 

 



οικία Κοντού (Μουσείο Θεόφιλου)
 
Πρόκειται για λιθόκτιστο Αρχοντικό στεγασμένο με ξύλινη στέγη καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες και κεραμίδια "βυζαντινού τύπου". Είναι τριώροφο με κάτοψη ορθογωνική. Τμήματα του ορόφου κατασκευασμένα από "τσατμά"-μια ελαφριά κατασκευή από ξύλα και κονίαμα- εξέχουν από το περίγραμμα της βάσης και δημιουργούν τα "σαχνισιά" της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Ο τελευταίος όροφος είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες άριστης ποιότητας του σπουδαίου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

Kτίστηκε το 1835. Αρχικά ανήκε στον Αναστάση Χατζηαναστάση. Το 1905 το αγόρασε ο Ιωάννης Κοντός, ο οποίος έκανε ορισμένες μετατροπές, σύμφωνα με τα νεοκλασικά πρότυπα που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, τόσο στην εσωτερική διαρρύθμιση -κυρίως στο υπερυψωμένο ισόγειο- όσο και στην κύρια όψη του Αρχοντικού.

Tο 1962 κηρύχτηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο