Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Η Γ' τάξη στο Σέσκλο


Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 η Γ΄ τάξη επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Σέσκλου. Τους μαθητές/τριες ξενάγησε στον χώρο ο Διευθυντής του Σχολείου Σέσκλου κ. Τσιμπλούλης Γεράσιμος.
Στην αρχή μέσα από μία ιστορία που τους διηγήθηκε, δόθηκαν οι πληροφορίες για το πώς ήταν τα σπίτια, ποια τα εργαλεία και ποιες οι ασχολίες των κατοίκων κατά τη Νεολιθική εποχή.
Στη συνέχεια τα παιδιά επισκέφτηκαν την Ακρόπολη ή το Σέσκλο Α και είδαν τα μονόχωρα σπίτια, το μέγαρο και την οικία του κεραμέα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το βαθούλωμα σε μία πλάκα, που ήταν αποτέλεσμα της τριβής με ξύλο που στήριζε την πόρτα του νεολιθικού σπιτιού. Στη συνέχεια έπαιξαν ένα παιχνίδι με κάρτες ως εμπέδωση και ανατροφοδότηση των όσων είδαν και άκουσαν. Τη Δευτέρα στο σχολείο συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας.










  
Το Σέσκλο είναι ένας από τους αρχαιότατους νεολιθικούς οικισμούς της Θεσσαλίας, που κατοικήθηκε για πρώτη φορά στην αρχή της 7ης χιλιετίας π.Χ και ερημώθηκε λίγο πριν το τέλος της 5ης χιλιετίας π.Χ. Η κύρια φάση της ακμής του Σέσκλου, ήταν η Μέση Νεολιθική περίοδος. Ο οικισμός απλωνόταν πάνω στο λόφο Καστράκι (Σέσκλο Α), στην επίπεδη πλαγιά στα δυτικά (Σέσκλο Β) και στη γύρω περιοχή, σε χώρο συνολικού εμβαδού τουλάχιστον 100 στρεμμάτων. Τα σπίτια υπολογίζονται σε 500-800 και χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο. Ανάμεσά τους υπήρχαν δρομάκια και πλατείες και περιβάλλονταν από μεγάλους  τοίχους. Στην επίπεδη περιοχή ήταν πιο άνετα και απομακρυσμένα. Όλα είχαν λίθινα θεμέλια, πλίνθινη ανωδομή και δίρριχτη στέγη με δοκούς και καμινάδες. Η περίοδος αυτή ταυτίζεται με το λεγόμενο «πολιτισμό του Σέσκλου». Τα αγγεία είναι χειροποίητα, κυρίως γραπτά, και η τεχνική του ψησίματός τους έχει βελτιωθεί, έχοντας ως αποτέλεσμα θαυμάσια κόκκινα χρώματα, που σχημάτιζαν μοτίβα επάνω σε υπόλευκο βάθος. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν περισσότερα λίθινα εργαλεία. Τα περισσότερα εργαλεία ήταν από οψιανό, που έφερναν από τη Μήλο. Ο οικισμός καταστράφηκε από φωτιά προς το τέλος της 5ης χιλιετίας π.Χ. και ερημώθηκε για περισσότερο από 500 χρόνια. Η περιοχή ξανακατοικήθηκε κατά τη Νεότερη Νεολιθική περίοδο μόνο, όμως, στο Καστράκι. Την περίοδο αυτή οικοδομήθηκε στο ψηλότερο σημείο το «μέγαρο», που καταλάμβανε το κεντρικό τμήμα του νέου οικισμού και περιβαλλόταν από σύστημα κυκλικών λίθινων περιβόλων. Ο οικισμός εξακολούθησε να κατοικείται μέχρι και την Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού. Στην περίοδο αυτή ανήκουν ορισμένα σπίτια πάνω στο λόφο (Σέσκλο Α) καθώς και οι κιβωτιόσχημοι τάφοι που βρέθηκαν τόσο στο Σέσκλο Α, όσο και στο Σέσκλο Β.

ΝΕΟΛΙΘΙΚΌΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΕΣΚΛΟΥ

βαθούλωμα από την τριβή του ξύλου, που στήριζε την πόρτα