Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Η Δ΄ τάξη στο Μουσείο Πόλης Βόλου


 
 
 
 
Στις 16 Νοεμβρίου 2017, η Δ' τάξη επισκέφθηκε το Μουσείο Πόλης Βόλου. Είναι το μοναδικό σύγχρονης αντίληψης Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα, όπου εκτίθενται οι ιστορίες ζωής των ανθρώπων της πόλης.
Η έκθεση έχει τίτλο "Βόλος-Νέα Ιωνία: τόσο μακριά τόσο κοντά" και είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του προσφυγικού Συνοικισμού στη Ν. Ιωνία, καθώς και στις επιπτώσεις από τη μαζική εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στο Βόλο.
 Στις ενότητες της έκθεσης, η «Εργασία» αναδεικνύει την ανθρώπινη προσπάθεια όχι μόνον της επιβίωσης αλλά και της δημιουργίας μέσω της εργασίας. Η «Κατοικία» εξετάζει τους χώρους που στέγαζαν την ιδιωτική ζωή  των κατοίκων, αλλά και τις γειτονιές όπου συμβίωναν με τους συμπολίτες τους, ενώ η «Ενδυμασία» χρησιμοποιείται ως κλειδί για να καταλάβει κανείς την διαφοροποίηση των ανθρώπων της πόλης
Η πόλη δεν υπάρχει χωρίς τους κατοίκους της: οι «Άνθρωποι» του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, μέσα από τις ιστορίες της ζωής τους που οι ίδιοι εμπιστεύτηκαν στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, αποτελούν κομβικό σημείο της έκθεσης. Μετά την εργασία, η σχόλη: η «Διασκέδαση», η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο κατανόησης της ζωής της πόλης και των ανθρώπων της.  Το «Ποδόσφαιρο», αγαπημένη ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων, αναδεικνύει τις διαφορές προσφύγων και ντόπιων, όπως αυτές επιβιώνουν στην παραδοσιακή αντιπαλότητα των δυο μεγάλων τοπικών ομάδων, της Νίκης και του Ολυμπιακού.
Εάν, στις πρώτες δεκαετίες της συγκατοίκησης, κυριαρχούν οι διακρίσεις ανάμεσα σε «πρόσφυγες» και «ντόπιους», ανάμεσα στους «πάνω» και τους «κάτω» από το ποτάμι, στο πέρασμα του χρόνου τα στερεότυπα αυτά περιορίζονται.
Επίσης, είδαμε και την έκθεση «90 χρόνια Εγγλεζονήσι», που φιλοξενείται για λίγες μέρες στο Μουσείο. Περιλαμβάνει  φωτογραφίες, αρχειακό και μουσειακό υλικό, συλλογή αντικειμένων (ιστορικών και θρησκευτικών) και άλλες αναφορές στις αλησμόνητες πατρίδες και την τοπική Ιστορία της Ν. Ιωνίας Βόλου.
Ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας, παρακολουθώντας  βίντεο σχετικά με τον ξεριζωμό των Μικρασιατών προσφύγων και συμμετέχοντας σε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και συμπλήρωση φύλλων εργασίας.