Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΄΄ΕΨΑ΄΄ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΠΗΛΙΟΥ





 Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 τα τμήματα Στ1 & Στ2 του 4ου Δημ. Σχολείου Ν.Ιωνίας επισκέφτηκαν το εργοστάσιο ΄΄ΕΨΑ΄΄στην Αγριά Βόλου στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας σχετικά με την Βιομηχανική Ανάπτυξη της Ελλάδας. Η επίσκεψη  ξεκίνησε με την ξενάγηση των μαθητών/τριών στον εξωτερικό χώρο του εργοστασίου που γίνεται η φόρτωση των αναψυκτικών στα  φορτηγά,  ώστε να γίνει η διάθεσή τους στα μαγαζιά εντός & εκτός νομού . Μετά τα παιδιά με τις δασκάλες τους πήγαν στο χώρο του Μουσείου του εργοστασίου.Εκεί, οι μαθητές έμαθαν για την ιστορία του εργοστασίου της ΕΨΑ . Όταν πρωτοξεκίνησε  το εργοστάσιο έφτιαχνε ψυγεία & παγοκολόνες που διέθετε στην Τοπική Αγορά. Από το 1924 μέχρι και σήμερα το εργοστάσιο της ΕΨΑ φτιάχνει αναψυκτικά: πορτοκαλάδα,λεμονάδα,βυσσινάδα. Το εργοστάσιο της ΕΨΑ είναι το μοναδικό στον Βόλο & προμηθεύει τα SUPER MARKET όλης της Ελλάδας. Σήμερα το εργοστάσιο φτιάχνει & αναψυκτικά με στέβια. Οι μαθητές & οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου & να δουν τον τρόπο παρασκευής & συσκευασίας των αναψυκτικών. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με όσα είδαν & άκουσαν , έβγαλαν πολλές φωτογραφίες  & δέχτηκαν στο τέλος μια έκπληξη: ένα δικό τους αναψυκτικό και αυτοκόλλητα με θέμα το έτος ίδρυσης του εργοστασίου.
       















Παρακάτω παραθέτουμε εν συντομία τα βασικά σημεία της ενημέρωσης που έγινε στους μαθητές/τριες σχετικά με την ιστορία του εργοστασίου της ΕΨΑ .

1922 Τα αδέλφια Ιωάννης και Γεώργιος Κοσμαδόπουλος, αργυραμοιβοί από τη Ζαγορά - ιδιοκτήτες Τράπεζας - και άνθρωποι που «έβλεπαν» μπροστά από την εποχή τους, αγοράζουν εκτάσεις στην Αγριά Βόλου, με σκοπό να λειτουργήσουν ψυγεία, για την παραγωγή πάγου και τη διατήρηση φρούτων και λαχανικών.

1924 Δύο χρόνια αργότερα, οι Κοσμαδόπουλοι ιδρύουν την Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς Βόλου, ενώ το εργοστάσιο της επιχείρησης – χάρη στο οποίο όλη η περιοχή αποκτά ηλεκτρικό ρεύμα – εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Την ίδια στιγμή, ο διορατικός Ιωάννης Κοσμαδόπουλος, παρατηρώντας την υπερπαραγωγή λεμονιών στην περιοχή, την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων, καθώς και τη διακίνηση της παραδοσιακής λεμονάδας απ' τους πλανόδιους Μικρασιάτες μικροπωλητές, θέτει ως στόχο, τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών και χυμών.

1937 Η ΕΨΑ κερδίζει το «Χρυσούν Βραβείον Ποιότητος» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

1987 Η ΕΨΑ παράγει την πρώτη Ελληνική Cola!

Η ΕΨΑ λοιπόν που έγινε ταυτόσημη με το προϊόν της για πάνω από 90 χρόνια, το οποίο με χαρά οι επισκέπτες του Πηλίου έπαιρναν ως δώρο για τους αγαπημένους τους στην Αθήνα, εξακολουθεί να είναι σήμερα σημείο αναφοράς και έλξης σε όλη την Ελλάδα. Με εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 25 χώρες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και της καινοτομίας διεθνώς και παραμένει ιδιαίτερα ελκυστική σε όσους συνειδητά αναζητούν την υψηλή ποιότητα και την ανώτερη γεύση. Η πορεία, από τις 700 φιάλες την ημέρα στις 30.000 φιάλες την ώρα, υπήρξε απολαυστική και αν μη τι άλλο δροσιστική και προκλητική! Συνεχίζουμε...