Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ -ΝΟΗΣΙΣ –

 



Στις 14 Απριλίου 2022, η ΣΤ’ τάξη επισκέφθηκε στη Θεσσαλονίκη το ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ -ΝΟΗΣΙΣ –

Στην αρχή, παρακολουθήσαμε στο Πλανητάριο την προβολή: «Από τη Γη στο Σύμπαν»

Στην πανοραμική θολωτή οθόνη του Πλανηταρίου, ένας καινούριος μαγικός κόσμος ξεδιπλώθηκε μπροστά μας. Ένας κόσμος, οικείος και φιλικός. Το πλανητικό μας σύστημα. Ο Γαλαξίας μας. Το Σύμπαν. Εξοπλισμένο με προβολικά μηχανήματα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές της τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας το Πλανητάριο του ΝΟΗΣΙΣ, εξασφάλισε τις κατάλληλες συνθήκες για ένα μαγικό ταξίδι, μακριά από τους νόμους της βαρύτητας της Γης.

Ακολούθησε η  δεύτερη προβολή της ταινίας στο Κοσμοθέατρο: «Τα θαύματα της Μηχανικής».

Από τα κτίρια που αγγίζουν τον ουρανό μέχρι τα υποβρύχια ρομπότ που ερευνούν τον βυθό, τα ηλιακά αυτοκίνητα και τις «έξυπνες», βιώσιμες πόλεις, η ταινία «Dream big – Τα θαύματα της μηχανικής» αναδεικνύει την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκεται πίσω από τα μικρά και μεγάλα θαύματα των τεχνολογικών επιτευγμάτων και αποκαλύπτει τη δημιουργικότητα και τα ανθρωπιστικά αισθήματα που ωθούν τους μηχανικούς να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους συνανθρώπους τους.

Συνεχίσαμε με την ξενάγηση στο  Μουσείο Τεχνολογίας, που χωρίζεται σε τρεις ενότητες: α) Στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, όπου παρουσιάζονται ομοιώματα από τους τομείς της καθημερινής ζωής στην Αρχαία Ελλάδα, των κατασκευών, της μηχανολογίας, της ναυπηγικής, του πολέμου, των τηλεπικοινωνιών, κ.ά

β) Στην Τεχνολογία Μεταφορών, όπου είχαμε τη δυνατότητα να δούμε οχήματα ιστορικού, συλλεκτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, από τη δεκαετία του ’20 μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν. Έτσι, μεταφερθήκαμε νοερά σε άλλες εποχές.

γ) Στο Τεχνοπάρκο: πρόκειται για έναν χώρο διάδρασης, όπου οι μαθητές/τριες ήταν οι πρωταγωνιστές και μάθαιναν διασκεδάζοντας.

Είδαμε 40 εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε μια ποικιλία επιστημονικών θεμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.ά.

Μέσα από αυτά,  κινητοποιήθηκε η διάθεση των παιδιών για γνώση, έδειξαν ενδιαφέρον για την τεχνολογία και κυριολεκτικά μετέτρεψαν την κατανόηση βασικών επιστημονικών νόμων και φαινομένων, σε παιχνίδι.

Ήταν ένα μαγικό ταξίδι, που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.