Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Η Ε' τάξη στον Άγιο Δημήτριο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

 

Γνωρίζοντας το Βυζάντιο μέσα από την Ιστορία της Ε΄ τάξης, οι μαθητές και οι δάσκαλοι αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τον Άγιο Δημήτριο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη . Οι μαθητές θα είχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουν ζωντανά αποτυπώματα και διαχρονικές μνήμες στο φυσικό ή στο μουσειακό τους χώρο από την ακμάζουσα στη βυζαντινή περίοδο μακεδονική γη.

Στον Άγιο Δημήτριο, έγινε η πρώτη επαφή στον αύλειο χώρο και κατόπιν μέσα στον ναό εντυπωσιάστηκαν από τις τοιχογραφίες , τα ψηφιδωτά, τα γλυπτά, τις εικόνες και κατέβηκαν στη Κρύπτη όπου βρίσκεται ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου. Στη διαδρομή μέχρι το Μουσείο είδαν τον Λευκό Πύργο και τα Κάστρα της πάνω πόλης, που αποτελούσαν τμήμα της βυζαντινής οχύρωσης της Θεσσαλονίκης.

Στο Μουσείο θαύμασαν εκθέματα από την καθημερινή ζωή , δημόσια και ιδιωτική ,  τις επαγγελματικές δραστηριότητες, το εμπόριο, τα εργαστήρια, τις κατοικίες, είδη καλλωπισμού και ενδύματα, κεραμικά και γυάλινα σκεύη, είδαν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της μικροτεχνίας, της εικονογραφίας, χρυσόβουλα , μολυβδόβουλα, ταφικά μνημεία και πλησίασαν μέσα από τα εκθέματα την Βυζαντινή περίοδο, κατανοώντας καλύτερα τη σχέση του χθες με το σήμερα στη γραμμή της ιστορίας.