Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΓΕΝΙΚΑ

Το σύγχρονο σχολείο καλείται να διαδραματίσει ένα σύνθετο ρόλο, που περιλαμβάνει όχι μόνο την προαγωγή της μάθησης, αλλά και της ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας των παιδιών.

 Η βία μεταξύ των μαθητών στο σχολείο, αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο για την εκπλήρωση των παραπάνω λειτουργιών του σχολείου. Αυτή η μορφή ενδοσχολικής βίας, η οποία έχει ονομαστεί και «σχολικός εκφοβισμός», αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα πολύπλοκο και σοβαρό πρόβλημα.

Η βία μεταξύ των μαθητών έχει πολλές, σοβαρές, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, επιπτώσεις στην ανάπτυξη και υγεία τους. Δυστυχώς, πολύ συχνά τα περιστατικά βίας μεταξύ των μαθητών στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα.

Η 6η Μαρτίου ορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας ημέρα κατά της σχολικής βίας.
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Γι αυτούς τους λόγους  ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας αποφάσισε για αυτή τη σχολική χρονιά να εκπονήσει ετήσιο πρόγραμμα σχετικά με την ενδοσχολική βία έχοντας ως σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή της βίας ως τρόπο επίλυσης διαφωνιών/ συγκρούσεων, μαθαίνοντας τους μαθητές να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται κατάλληλα τα συναισθήματά τους  και να επιλύουν τις διαφορές τους με διάλογο.

Στο πρόγραμμα αυτό που έχει τίτλο «ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», συμμετέχουν όλες οι τάξεις με τους δασκάλους τους καθώς και όλοι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων αναλαμβάνοντας ο καθένας τις δραστηριότητες που του έχουν ανατεθεί.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ

1…Δώσαμε ερωτηματολόγιο στους μαθητές μας να το συμπληρώσουν και το αποδελτιώσαμε.

2….Στο μάθημα της φιλαναγνωσίας διαβάσαμε τα παρακάτω βιβλία:

Μίλα μη φοβάσαι!

Η ιστορία της Φροξυλάνθης

Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των δασών

Τα μπαλόνια της φιλίας

Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε

Τα λόγια δεν είναι για να πληγώνουμε

3….Οι Β,Γ3, Ε, ΣΤ, ετοίμασαν θεατρικά δρώμενα.

4….Μαθήτριες του σχολείου μας  και τώρα μαθήτρια του Γυμνασίου η μία και του Λυκείου η άλλη, έγραψαν  ποιήμα και το μελοποίησαν και το τραγουδήσαν  μαθήτριες της Ε τάξης

5….Μάθαμε τραγούδια για την αποδοχή, την συνεργασία και την ειρήνη

6…..Δημιουργήσαμε στο διαδίκτυο blog με τίτλο “oxisthviastosxoleio.blogspot.com “

7…..Πήραμε μέρος στον διαγωνισμό + δημιουργώ

8…..Εκθέσαμε τα έργα όλων των μαθητών στην είσοδο του σχολείου

9…..Κατασκευάσαμε σχετική αφίσα με το πρόγραμμα

10…..Συνεργαστήκαμε με τον υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης,  κ. Αντώνη Πλαγερά

Ακόμη παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση «Πετώντας για την ειρήνη» του Λώτινος Ήλιου και καλέσαμε τον κ.Πελασγό Στέλιο ο οποίος μας μίλησε για τους θρύλους και τα παραμύθια για το φόβο και πώς να τον αντιμετωπίζουμε.

Οι εκδηλώσεις παρουσιάζονται ,την Τρίτη 11 Μαρτίου 2014 , στο χώρο του σχολείου μας ως εξής:

1.. Α,Β, Γ τάξεις από 10.00 ως 11.00π.μ.

Διάλειμμα 10 λ.

2.. Δ, Ε, ΣΤ τάξεις 11.00 ως 12.30μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.